Wahoo presenteert Speedplay Updates & Power meter

0
94

FEEST! Eindelijk gaat het gebeuren. Na de overname van Speedplay door Wahoo in September 2019 waren de geruchten niet weg te slaan. Zou er een Speedplay Power Meter pedaal komen? Vandaag volgt de lang verwachtte aankondiging en deze zomer is hij te koop. De Wahoo Speedplay POWRLINK ZERO. ’s Wereld’s eerste (commercieel verkrijgbare) Speedplay gebaseerde, dubbelzijdige, power meters.
Naast de aankondiging van de POWRLINK ZERO zijn er ook verbeteringen voor de COMP, ZERO, NANO en AERO aangekondigd.

Op het eerste gezicht zien de pedalen er allemaal hetzelfde uit, dus let even op de kleurdetails:

Speedplay Pedaal Verbeteringen

Wahoo heeft op de Speeplay pedalen een aantal (kleine) technische verbeteringen doorgevoerd. Aangezien je dit artikel aan het lezen bent is dat wat je wilt weten, dus hier gaan we.

Aanpasbare speling (niet nieuw)

Waar je bij SPD-SL de speling van je plaatje in je pedaal kiest door het plaatje, kan je bij de nieuwe Speedplay pedalen de speling nog steeds instellen op je plaatje zelf. Bij SPD-SL is het 0-6% speling en bij de Wahoo Speedplay is het dus instelbaar van 0-15%. Dit is niets nieuws, maar fijn dat het gebleven is. Je hoeft niet te ‘gokken’ op andere plaatjes, maar met een kleine aanpassing is je speling groter of kleiner.

Afgedichte lagers

De pedalen zijn nu uitgerust met afgedichte lagers (sealed bearings). Hierdoor hoef je niet je pedaal lagers meer te smeren. Ook kan er geen vuil meer in je lager komen. De Speedplay pedalen kunnen eindelijk hun claim dat hij dubbelzijdig inklikbaar is waarmaken, want ze blijven nu wel goed draaien. Ook scheelt het je een stuk onderhoud, je kan er van uit gaan dat ze goed werken en je lager niet ‘droog’ staat.

Aero verbetering

Dan is er ook nog een ini-mini aero verbetering op de pedalen. De oude (niet nano/aero) moest je namelijk met een pedaalsleutel vastzettten. Dit is nu ook allemaal een inbussleutel geworden (8mm uit m’n hoofd). Of dit nou echt-echt aerodynamische winst oplevert moet je ze maar op geloven. Ik denk dat het heel beperkts zal zijn. Je kan waarschijnlijk beter je benen scheren of die lock-down kilo’s er even af fietsen. De aanpassing maakt het in ieder geval wel wat mooier.

Extra Speedplay Zero as lengtes

Aan het einde van dit jaar kan je de Speedplay Zero ook in andere as-lengtes kopen. Net als de huidige. De standaard is 53mm en straks zijn er ook een 50, 56, 59 en 65mm verkrijgbaar. De vraag of je dit echt nodig hebt hangt denk ik af van het niveau waar je op fietst. Elke fiets heeft een andere pedaal afstand, je MTB, je tijdritfiets, je stadsfiets, etc. Misschien bij een fiets positie meting dat er een advies uitkomt. Maar het aantal (top) amateurs dit een aangepaste lengte nodig hebben zal zeer beperkt zijn.

Oud boven, nieuw beneden.

Als je kijkt naar de oude en nieuwe pedalen naast elkaar zie je gelijk dat de nieuwe een stuk meer metaal gebruiken. Hierdoor is er minder plastic op metaal contact, minder wrijving en de klik zal steviger zijn. ook de nieuwe pedalen zijn dus omkeerbaar, wat inklikken na een stoplicht een stuk makkelijker maakt.

Wahoo Speedplay Verschillen

COMPZERONANOAERO
MateriaalChrom-MolyRVSTitanium & CarbonRVS
Gewicht/pedal116 gram.111 gram.84 gram.111gr+ (?)
Prijs€149,99€229,99€449,99€279,99

De aankondiging zei helaas niks over het gewicht van de AERO. Maar uitgaande van het beeldmateriaal en het gebruikte metaal lijkt het op een ZERO met wat extra. Duidelijk mag ook zijn dat de AERO niet tweezijdig is dus.
Een ander opvallend detail is dat alle pedalen zwaarder zijn dan hun voorgangers. Heel belangrijk als je onder de ‘weight-weenies’ valt. In de praktijk zal je dit niet merken. Dit is te verklaren door de keuze van meer metaal. Je ziet de grootste toename dan ook in de ZERO.
De COMP woog 108 gram (116 nieuw), de ZERO woog 65 gram (111) per pedaal, en Titanium ‘Nano’ 82 (84) gram.

Het goedkoopste model, de COMP is gericht als de instapper, naast de laagste prijs heeft deze ook wat minder kracht nodig om in en uit te klikken.

POWRLINK ZERO

Het nieuws waar je waarschijnlijk voor kwam. De POWRLINK ZERO. Deze vermogensmeter is aangekondigd voor ‘de zomer’. Dit maakt het plaatje natuurlijk wel compleet voor WAHOO. Met de KICKR trainers en Sufferfest in huis kan je nu alles binnen WAHOO doen. Een Power meter was wat nog ontbrak in de wereld van Speedplay en in de wereld van Wahoo. Twee vliegen in één klap dus. Uiteraard kan je een QUARQ Spider of een Crank Vermogensmeter aanschaffen, maar die zet je niet 123 op je andere fiets. En ik verwacht niet meer dan een installatie gids ter grote van een post-it als ik Wahoo een beetje ken. Helaas is er nog geen beeldmateriaal verstrekt door WAHOO en is de prijs ook nog geheim. We moeten dus nog even wachten…

Wahoo heeft wel een teaser van de POWRLINK ZERO losgelaten en wat extra informatie. Gelukkig hebben ze niet geleerd van Tesla of MercedesF1 want er stond geen ‘Nice Try’ als we met de kleur balance en belichtingswaarden gaan spelen op de teaser, met dit als resultaat:

De POWRLINK ZERO feiten

Heel spannend, maar wat weten we nu precies van de POWRLINK ZERO? Een aantal dingen:

 1. Het is een “spindle pod”.
  Dat was ook wel te verwachten. Er is nauwelijks ruimte in de Speedplay pedalen voor enige electronica zonder consessies te doen aan het ontwerp en de werking.
 2. Het gaat 276 gram wegen. In totaal.
  Dit is voor beide pedalen en is keurig (de Vector set weegt 316 gram)
 3. Het is tweezijdig.
  Je krijgt dus data van zowel links als rechts.
 4. De spindle is van roestvrijstaal.

De POWRLINK ZERO verwachting

Wahoo houd zijn kaarten dicht tegen de borst wat betreft de feitjes van de POWRLINK ZERO. Hierdoor zijn er een aantal vragen die velen zullen hebben.

 1. Wat gaat het kosten?
  Dit is pure speculatie. Maar kijkend naar de normale prijsstellingen van Wahoo verwacht ik niet dat ze de markt willen veroveren door goedkoper te zijn dan iedereen. Ik verwacht de prijs dan ook in de regio van €900-€1000.
 2. Wat is de batterijduur?
  Wederom een gokje. Uitgaande van vergelijkbare spindle pods (Favero) moet je meer dan 50 uur verwachten, met een herlaadbare batterij.
 3. Wat is de connectiviteit?
  Gezien andere sensoren van Wahoo verwacht ik ANT en BLE. Met minimaal 2 verbindingen op BLE tegelijk.
 4. Hoe accuraat is het?
  Dit is het moeilijkste van een power meter. En helemaal een pedaal vorm. Met de kennis die bij Wahoo aanwezig is en de reputatie die ze hebben denk ik dat het 2% of minder afwijking zal hebben.

Het oog wil ook wat

Dan nog wat meer beeldmateriaal van de pedalen met daarna de prijzen (en een korte vergelijking). Voor de afbeeldingen heb ik gekozen voor de AERO en NANO. Omdat de pedalen allemaal nagenoeg hetzelfde zijn voorkomen we dat het een eentonig, herhalend verhaal is.

Prijzen

De prijzen zijn bij de aankondiging eerlijk gezegd wat hoog. Zeker als je ze vergelijkt met de huidige markt van Shimano en LOOK pedalen.
Als voorbeeld het ‘instap model’ COMP heeft een adviesprijs van €149. En je kan een Look Keo Blade Carbon set krijgen voor €125 bij Amazon. En in vergelijking met Shimano is de COMP al duurder dan de ‘105’, welke je voor €99 al oppikt bij Futurumshop. De volgende stap in prijs voor de Speedplays brengt je gelijk in de categorie van Dura-Ace. Shimano’s top pedalen. ZERO is €229, Dura Ace kost €209 bij Mantel. In onderstaande tabel even de adviesprijzen en een pedaal van Shimano of LOOK in dezelfde prijscategorie.
De prijzen zijn gelinkt naar Wahoo, Amazon, Wiggle, Mantel of Futurumshop, net waar ik het he goedkoopste kon vinden. Sommige links zijn gesponsord. Hiermee krijg ik een klein bedrag als je iets koopt via de link. Het kost jou niks, maar geeft mij wat inkomsten om deze artikelen te kunnen blijven schrijven 🙂
De prijzen onder Speedplay linken direct naar Wahoo waar je ze ook kunt bestellen!

SpeedplayShimanoLook Keo
COMP105Blade Carbon
€149,99€99€125
ZERODura AceBlade Carbon CR Ceramic
€229,99€209$204
NANO??Blade Carbon Ceramic TI Road Pedals
€449,99n/a$375
AEROn/an/a
€279,99n/an/a

Wat betreft ontbrekende AERO vergelijkingen, ik kon geen ‘AERO’-claim op andere pedalen vinden, dus die heb ik weggelaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.