More

  Wahoo ELEMNT Review

  Na een eerste kleine stap op fietscomputer gebied met de REFLKT was het tijd voor iets meer voor Wahoo. Met de introductie van de ELEMNT heeft Wahoo dat dan ook gedaan. In tegenstelling tot de REFLKT is de ELEMNT geen ‘domme spiegel’ van de data van je telefoon. Al speelt je telefoon nog wel een belangrijke rol, maar na je intiele setup kan je in principe zonder je mobiel op pad.

  Let op, Wahoo heeft nieuwe software gelanceerd met update voor active navigatie instructies en andere verbeteringen.

  In de doos

  De eerste vraag is altijd, wat zit er in de doos?

  Logischerwijs de ELEMNT zelf, een paar boekjes (die niemand leest) en maar liefst drie montage elementen. Eentje voor op je stuur of stuurpen, eentje om de ELEMNT voor je stuur te monteren en eentje voor als je aerobars hebt, bijvoorbeeld op je tijdrit of triatlon fiets. De Wahoo montage blokjes lijken zeer sterk op die van Garmin, maar ze zijn niet onderling uitwisselbaar, wat het aanbod enigszins beperkt maakt als je nog iets anders wilt qua montage. Maar, mocht je nou ECHT iets anders willen dan kan je dat zelf maken. Wahoo heeft het ontwerp ‘open source’ gemaakt, je kan een 3d model downloaden van GitHub en zo je eigen mount 3D printen.

  Op de ELEMNT zelf vind je een totaal aan vijf knoppen. Een op de linker zij, twee op de rechter en drie op de voorzijde. De knoppen aan de zijkant vereisen wat kracht om in te drukken, maar dat is niet heel vervelend, je kan het gemakkelijk doen door het apparaatje even ’te grijpen’. Mocht je echt enkel willen drukken hoef je niet bang te zijn dat je de computer uit de ‘mount’ duwt, die gaat namelijk precies in tegenovergestelde draairichting. De knop links (power) geeft je toegang tot wat eenvoudige instellingen zoals het ‘pairen’ met je telefoon en het vinden van een sensor. Een lange druk schakelt het apparaat aan of uit. De knoppen rechts zijn zoom knoppen. Hiermee kan je op de datapagina’s in en uit zoomen op het aantal velden data. En tot slot de drie knoppen voorop. Hiermee blader je door de datapagina’s en start of stop je het opnemen van je sessie. Het is allemaal vrij intuitief en de geavanceerde instellingen kan je via je telefoon aanpassen (Android of iPhone, geen Windows Phone). Wat betreft de levensduur van de batterij, hier moet je denken aan 16-17 uur. Dus genoeg voor een ritje ;-). Wat een echte impact maakt is het constant aanhebben van de verlichting of bijvoorbeeld live tracking met via je telefoon. Maak je overigens geen zorgen over een spatje water, de ELEMNT is geklasseerd als waterdicht tot fietsen onder 1.5m water. Mocht je dit voor elkaar krijgen, zie ik graag bewijs.

  Het scherm

  Er is veel gaande met schermen tegenwoordig. Led, oLED, Amoled.. etc etc. en: “eInk”. Garmin kiest voor kleurenschermen (zoals op de Garmin Edge 520). Wahoo heeft gekozen voor “eInk”. Beide hebben voor en nadelen. Waar een kleurenscherm meer mogelijkheden bied in weergave geeft eInk een zeer hoog contrast en zeer goed zicht in de volle zon, daarnaast is het ook nog eens heel erg zuinig in gebruik. Wahoo heeft dus gekozen voor eInk en het resultaat mag er zijn. Het 68mm grote scherm is wat beperkt in pixels (240×400) waardoor bij het tonen van kaarten het lastig is om straatnamen weer te geven (die zie je dus ook niet). Dit is overigens niet storend, ik ken zelf maar een paar straatnamen uit mijn hoofd. Waar ik woon, de straat om de hoek en de straat van mijn werk. Dus echt een gemis is het niet. De absolute bonus is de helderheid en scherpte van het scherm, het is in eigenlijk alle omstandigheden zeer goed leesbaar, ook dat het geen touchscreen is is fijn, want dat werkt nooit lekker als je onverhoopt in een bui beland of in de winter met lange handschoenen.

  Datapagina’s

  De datapagina’s zijn interessant. De element heeft een aantal presets voor pagina’s met de basis informatie en je kan via je mobiel eenvoudig onderdelen verwijderen of toevoegen. Het interessante eraan is hoe de pagina’s worden weergegeven. Met de zoom knop kan je meer of minder velden van een pagina zien en helemaal inzoomen op het bovenste dataveld. De laatste zoomstap is overigens nutteloos, de waarde toont niet veel groter dan als je 2 velden toont. Als je uit zoomt worden er weer velden toegevoegd tot je er 19 in beeld hebt (het max per pagina). Een fijne datapagina is de kaart, waar je gratis gedetailleerde kaarten van over de hele wereld kunt zien.

  Wahoo KICKR & SNAP Link

  Het is misschien wat overbodig, maar de  ELEMNT werkt perfect samen met de KICKR & SNAP. Nadat je gekoppeld bent kan je op de ELEMNT de intensiteit gemakkelijk instellen. Dit heb ik overigens niet zelf kunnen testen, maar aangezien het allebei van Wahoo is zal dit zeker wel kloppen.

  LED instellingen

  De LEDs in actie.

  Zoal je allicht gezien hebt is de ELEMNT uitgerust met wat ledjes boven en links. Het mooie van deze leds is dat je zelf kan kiezen wat deze aangeven. Dit is enigszins praktisch als je een route aan het fietsen bent. Je wilt dan de kaart in beeld houden (er is nog  geen bocht waarschuwing) terwijl je bijvoorbeeld je hartslag zone op de leds bekijkt en je wattage op het veld boven de kaart. Met de wind ga je gemakkelijk een zone te hoog dus krijg je mooi feedback dat het prima is om wat langzamer te fietsen. De led veranderen in aantal en van kleur. Twee blauwe voor zone twee, drie groene voor zone drie, vier roze/oranje voor zone vier en je raad het al, vijf rode voor je max. Zone 1 heb ik heb ik nog niet gezien, maar ik denk dat die wit is.. wie fietst er nou in zone 1?

  Kaart & Routes

  De ELEMNT komt standaard uitgerust met gedetailleerde fietskaarten. Hierop is geen localisatie gedaan, je kunt dus elk land van de wereld er op zetten. Standaard zit heel Europa er op dus waarschijnlijk hoef je heir niet naar om te kijken. Ik ben erg onder de indruk van de kaarten, ze zijn zeer compleet en gedetailleerd. Zelfs kleine prive paadjes staan er op. Inmiddels is de ELEMNT geupdate en kan je zelf kiezen welke kaarten je wilt hebben op je ELEMNT. Dit gaat via de app op je telefoon. Mocht je bijvoorbeeld een wedstrijd hebben in Japan, dan moet je even de kaart aanvinken, wachten op de download en klaar ben je. Dit is een fluitje van een cent.


  Met de kaart ben je klaar om te fietsen, je hoeft ook niet bang te zijn voor grote updates, eventuele verbeteringen van de kaarten worden gedaan met gecomprimeerde, incrementele updates. Hierdoor download je alleen het stukje wat veranderd is, wat zorgt dat het heel weinig data inneemt.

  Nou zijn er in kaartgebruik een aantal kampen. Een kamp zweert er bij dat de kaart altijd met noord boven moet zijn, waar anderen de kaart draaien zodat hij in de richting is waar je heen gaat, en je hebt mensen die letterlijk IN hun kaart willen. Voor de eerste twee kampen zit je goed, je kan instellen hoe je het wilt hebben met een simpele schakelaar in de app.

  Wahoo ELEMNT live tracking
  Live tracking your friends.

  Een leuke feature is de live kaart. Hiermee kan je zien waar je vrienden uithangen. Dit werkt momenteel alleen als ze ook een ELEMNT hebben, maar gaat een gerucht dat dit ook naar de Wahoo App gebracht wordt. Als je deze feature aanzet heb je een dataverbinding nodig, op de kaart zie je dan kleine markers waar je vrienden zijn. Erg leuk in bijvoorbeeld een lange klim, zo kan je die berggeit in de gaten houden of zien hoelang je iedereen al laat wachten. Ik heb helemaal geen vrienden, dus helaas hier even de standaard foto.

  Routes

  Een er fijne toevoeging is hoe gemakkelijk je routes kunt maken. In samenwerking met RideWithGPS kan je heel eenvoudig kruimelpad routes maken. Je kan ook andere tools gebruiken, zoals bijvoorbeeld Komoot of een eerdere rit want het route systeem is gebaseerd op GPX bestanden. Je kan ze zelfs uit Strava trekken als je wilt. Momenteel zijn het dus kruimelpaadjes op de kaart, maar Wahoo heeft de intentie om waarschuwingen en afslag notificaties toe te voegen. Hierdoor zou je lekker onbezorgd op pad kunnen, midden in Frankrijk, en je ELEMNT geeft dan aan links of rechts, maar het is nog even wachten tot deze feature beschikbaar is. Tot die tijd werkt het kruimelpad systeem ook al goed. Met RideWithGPS kan je gratis een route maken en je account koppelen in de ELEMNT app. Je routes tonen dan automatisch en synchroniseren ook nog automatisch naar je fietscomputer. Je hoeft er niks extra’s voor te doen. Ideaal.

  Op de kaart zie je nu je route uitgestippeld. Het is het beste om op het hoogste of 1-na hoogste zoomnivo te blijven om te zien waar je heen moet. Als je de kaart te ver uitzoomt kan het verwarrend zijn, zelfs in een omgeving waar je bekend bent. Het enige wat mist is het verwijderen van een route, maar dat zal, naar ik vermoed, binnenkort ook wel mogelijk zijn.

  Als je van de route afwijkt gaan de bovenste LEDS helemaal uit hun dak. Knal rood knipperen ze om aan te geven dat het niet helemaal goed gaat met je richtingsgevoel. Dit houdt na een minuutje of wat vanzelf op. Het is behoorlijk nauwkeurig, als de route via de auto-baan gaat en het fietspad gaat even om een sloot heen kan je dit al meemaken bijvoorbeeld. In theorie ben je dan ook echt van de route af.. Op zich wel een erg fijne feature, zeker omdat het alarm dus vanzelf stopt.

  Strava & anderen

  Andere Apps en de Wahoo ELEMNT

  Met de bijbehorende app geeft de ELEMNT je de mogelijkheid om je ritjes automatisch te delen met andere tools, te weten: Strava, Training Peaks, Ride With GPS, Today’s Plan, MapMyFitness en zelfs Garmin Connect. Dit kan je automatisch doen na elke rit, zo hoef je als je thuis bent niks meer te doen en als de ELEMNT je WiFi signaal pakt upload ‘ie het direct voor je. Ondanks dat de ELEMNT dus erg afhankelijk is van je telefoon heb je die hiervoor overigens niet nodig! Wahoo is ook nog eens bezig om de ‘live segments’ van Strava beschikbaar te maken zodat je een goede aanval op je PR of een aanval op de KOM kunt doen. Dit was gepland voor Mei 2016. Dus het is even afwachten.

  Verbindingsmogelijkheden

  De ELEMENT ondersteund ANT+ en Bluetooth sensoren en gebruikt WiFi om je data te synchroniseren. Je hebt dus een goede kans dat je huidige sensoren werken met de ELEMNT (misschien niet met Polar W.I.N.D. sensoren). Het heeft zelfs ondersteuning voor de BSX Insight SmO2 sensor en kan overweg met Shimano’s Di2 om aan te geven welke versnelling je zit. Ook kan je een Di2 knop instellen om van pagina te veranderen op de ELEMNT.

  ELEMNT App & Online

  Zoals je kunt opmaken leunt de de ELEMNT dus behoorlijk op je smartphone. Dit was ook onderdeel van het hele ontwerp proces. We gebruiken onze telefoon dagelijks en hij is niet meer uit ons leven weg te denken. Mooi is dat smartphones een erg goed scherm hebben en touchscreen zijn. De combinatie met de ELEMNT is dan ook perfect. Je kan via je smartphone alle instellingen aanpassen en tijdens een rit heb je je telefoon eigenlijk niet nodig (je kan hem zelfs thuis laten). Er zijn wat basis instellingen op de ELEMNT zelf aan te passen, maar voor de datapagina’s moet je echt naar de app grijpen.
  Het aanpassen van de datapagina’s is dan ook erg simpel. Via de instellingen krijg je de instellingen van je ELMENT te zien, een overzicht van de datapagina’s en vervolgens de daarop aanwezige velden. Het is makkelijk, intuïtief en je ziet direct op je de ELEMENT de aanpassing (je moet hem wel aan hebben dus). Je kan ook eigen datapagina’s maken of standaard pagina’s uitzetten (zoals de ‘klim’ pagina, die voegt niet zo veel toe hier in pannenkoek-plat Nederland 😉 )

  Koppelen

  Het koppelen van een ELEMNT

  En dan het koppelen (of pairen). Wauw. Wat een gemak. Ik was bijna vergeten het op te schrijven omdat het zo soepel ging. Het was overigens een van de eerste keren dat ik een QR-Code nuttig vond! Het koppelen is zo gemakkelijk, als je de ELEMNT voor de eerste keer aanzet en de app opstart, ontkom je er niet aan. Met je telefoon scan je de QR code op de ELEMNT en klaar. Ik heb het een aantal keer gedaan, gewoon voor de lol. Het duurde gemiddeld tussen de 2 en 10 seconden. Geen gedoe met codes en bevestigen en toevoegen. Scannen. Klaar.

  Smart Notifications

  Gekoppeld aan de app kan je ook smart notifications krijgen. Denk aan inkomende gesprekken en smsjes die weergegeven worden op de ELEMNT. Een fijne feature om je inkomende gesprekken te filteren. Het thuisfront weet immers dat je onderweg bent en als die bellen dan is er wat aan de hand. Als het een incasso buro is kan je gerust doorfietsen, die bellen nog wel een keer.

  Wat ontbreekt er?

  Wahoo heeft een prachtige stap gemaakt in de wereld van fietscomputers. De ELEMNT is een verfrissend en fijn apparaat wat directe concurrentie aan kan met de Garmin 520 en Polar V650. Maar zoals met elk apparaat is er altijd wel iets wat ontbreekt. Het eerste dat bij mij opkomt is het ontbreken van ondersteuning voor ‘workouts’. Je kunt geen sessies aanmaken met een warmup en intervals bijvoorbeeld. Dus geen alarm als je buiten je gewenste hartslag zone fietst. Persoonlijk erg jammer, ik gebruik dit namelijk behoorlijk veel. Maar volgens mij ben ik ook een van de uitzonderingen, dus of het een echt gemis is is aan jezelf om te besluiten, misschien komt het in de toekomst.
  Het tweede punt is het ontbreken van navigatie. Dit zou het echt in de regio van de Garmin 1000 brengen. Misschien in combinatie met je telefoon een optie om onderweg de route naar huis (of een andere opgeslagen locatie) te berekenen. Een kruimelpaadje zou al top zijn.
  Tot slot zou een verbetering op het instellen van de datavelden ook handig zijn. Ik werk toch op de telefoon en kijk automatisch daar naar, maar de indeling is anders dan op de ELEMNT. Ik ben dan ook snel het overzicht kwijt. Een visuele reflectie van de ELEMNT zou erg handig zijn, maar als je de ELEMNT er naast houd kan je ook live zien wat er gebeurd. Het is dus echt een persoonlijke issue, plus je doet die misschien een paar keer per jaar.

  Conclusie

  De ELEMNT is een prima fietscomputer, het gebruik van de telefoon als ‘hulpmiddel’ is een logische stap en werkt erg fijn. De ondersteuning en integratie van apps is verfrissend en het duidelijke scherm maakt het een genot om mee te fietsen en hij is ook nog eens niet lelijk. Ik ben er erg over te spreken.

  Prijzen

  De ELEMNT komt in twee smaken. Eentje is enkel de computer en de tweede is een bundel met de TICKR  (een hartslagmeter) en een snelheids en cadanssensor.

  Als je vragen hebt, stel ze gerust!

  Laatste Artikelen

  Gerelateerd

  2 REACTIES

  1. Bedankt voor de test, ik heb gisteren de elemnt gekocht. De update maakt dat live segments plaats kunnen van strava en heb daardoor ook mijn strava abonnement verhoogt naar premium. Op de Elemnt heb ik ook ‘geactiveerd’ echter er gebeurd niets tijdens rijden. Mot ik op de telefoon strava aan hebben staan of moet ik iets anders doen?

   Een andere vraag, de elemnt geeft aan dat er nieuwe firmware geïnstalleerd moet worden van de snelheid adapter. Ik moet daarvoor de element uit zetten en dan via de IPhone app de firmware instaleren. Hoe gaat dat lukken als de app niet toegankelijk is als de Elemnt uit staat. De app geeft aan dat Elemnt eerst aangezet moet worden. Mocht u mij niet kunnen helpen, heeft u dan een tip waar ik mijn vraag kan stellen?

   • Hay Remco,
    Ik begrijp niet helemaal wat je wilt doen. De ELEMNT update zichzelf, mits er WiFi is, als je hem uit zet.
    Voor de Strava Segments moet je in de ELEMNT app wel even Strava gekoppeld hebben en de ELEMNT laten synchroniseren.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.