Wahoo ELEMNT ROAM en BOLT vergeleken

0
45

Met de update van de ELEMNT BOLT lijkt deze qua functionaliteit opeens erg op de ROAM. Als je twijfelt welke voor jou de juiste keuze is, dan heb je geluk want in dit artikel leg ik de verschillen uit. Allereerst even hoe je de oude BOLT van de nieuwe onderscheid: kleurenscherm en bolle knoppen.
Ik ga niet in op alle functionaliteit van de ROAM en de BOLT. Enkel de meest belangrijke verschillen en hoe deze voor jou de beslissingsfactor kunnen zijn.

Specificaties

BOLTROAM
Afmetingen77 x 47 x 21mm89 x 54.4 x 17.8mm
Gewicht69g95g
Scherm2.2″2.7″
Scherm resolutie240 x 300px240 x 400px
Scherm kleuren648
Batterij1600mAh2000mAh
Batterijduur15 uur17 uur
USBUSB-CMicro USB

Als je enkel de specificaties bekijk zie je gelijk dat het scherm van de ROAM groter is, je krijgt zo’n 100 pixels extra wat je ruimte geeft voor twee extra datavelden.

Een klein verschili s dat de ROAM ANT+ LEV E-BIKE ondersteund. Dit maakt voor een racefiets niks uit, dus als dit je niks zegt is het niet relevant 🙂

Uiterlijk

Los van het grotere formaat van de ROAM heeft de BOLT ook andere knoppeen gekregen, ze liggen niet meer ‘diep’ maar staan een stukje op:

Het verschil tussen de knoppen op de ROAM (links) en BOLT (rechts)

Persoonlijk vind ik de nieuwe knoppen erg fijn. Het oude ontwerp (in combinatie met de kleine maat) vond ik altijd wat lastig om de knoppen in te drukken. De andere kant is wel dat ik minder vaak de verkeerde knop in drukte. Onder de gebruikers hoor je wisselende berichten, de een vind het fijn (ik) de ander vind het niks. Voor de afmeting hier een indicatie voor de grootte naast een pasje:

De ROAM (links) en BOLT (rechts) naast elkaar en een pasje.

En van de zijkant:

Snelheid

De BOLT heeft een snellere processor gekregen en dat merk je wel. Maar hij is niet per definitie sneller dan de ROAM. Het opstarten is niet echt een indicator, ze draaien namelijk verschillende software, als is de BOLT wel een paar tellen sneller. Bij het laden kaarten zie je het verschil wel. De eerste keer dat je de kaart open is de BOLT aanmerkelijk sneller. Als het eenmaal is ingeladen is er geen merkbaar verschil.
Bij het laden van een route is het wederom de BOLT die wint evenals bij het herberekenen als je even van de koers gaat.

Scherm

Hoewel beide computers een kleurenscherm hebben is er wel degelijk een verschil. De BOLT heeft 64 kleuren en de ROAM ondersteund er maar 8. Daarentegen heeft de ROAM dan wel een groter scherm, in de hoogte, want in de breedte past hetzelfde er op. Echter door de 56 kleuren meer is Wahoo in staat om anti-aliasing toe te passen, hierdoor zien letters, cijfers en lijnen er gewoon een stuk mooier uit. Geen dikke pixels of vette letters. Een uitgezoomde kaart is lijkt ook niet op het sneeuwbeeld van je TV maar heeft duidelijk straten en wegen. Hieronder de data pagina’s naast elkaar. Je ziet dat de tekst op de BOLT gewoon een stuk mooier is.

Data velden & LEDs

Beide ELEMNT computers hebben een datapagina, die stel je in met de app op je telefoon. En het verschil is dat je op de ROAM 2 rijen leds hebt. Één om je te helpen met navigatie en één om een zone van een door jouw gekozen data veld weer te geven. De BOLT heeft enkel de LEDS boven het scherm voor de data.
Met het grotere scherm (verticaal) heb je op de ROAM ook net iets meer ruimte voor nog twee extra datavelden.

Met de update van de BOLT hebben beide computers nu de ‘slimme navigatie’. Hierdoor kan je zonder tussenkomst van je mobiel je route plannen en aanpassen. Even een tussenstop of een afgesloten weg? Geen probleem. Als extra kan je op de BOLT ook nog eens aangeven op wat voor fiets je zit, hierdoor kan je voorkomen dat je een grindpad opgestuurd word op je wegfiets bijvoorbeeld.

Het echte verschil in navigatie zit hem in de kaartweergave, doordat de BOLT meer kleuren tot zijn beschikking heeft is deze significant beter. Diverse wegen hebben eigen kleuren al naar gelang hoe ‘groot’ de weg is. Water is duidelijker en de kaart ziet er gewoon uit als.. een kaart. Niet een berg hopeloze pixels. De BOLT is duidelijk leesbaar.

Zoals ik al eerder aangaf is het initieel laden van de kaart ook ene stuk sneller, maar daarna merk ik weinig verschil met draaien, in of uitzoomen, etc. Ondanks dat de BOLT meer informatie in de kaart heeft, want ook de hoogte data is ingebakken. Het enige argument voor de ROAM is dat het scherm gewoon groter is. Dat maakt het wel net wat fijner, maar de leesbaarheid van de BOLT is voor mij een stuk belangrijker.

Trainer

Ik heb beide computers getest met een KICKR CORE om te zien of daar nog verschillen zijn. Ondanks dat ik enkel verschillen zou melden. Er zijn in mijn ervaring geen verschillen in het gebruik van de ELEMNT BOLT of ELEMNT ROAM in combinatie met een KICKR fietstrainer.

Conclusie

Je zal het wel al verwachten en ik vind de BOLT momenteel de betere keuze. Naast de verbeteringen op het scherm is hij ook nog eens een stuk goedkoper. De keuze voor een ROAM is absoluut geen slechte, maar zou ik enkel overwegen als batterijduur en schermgrootte voor jou belangrijk zijn. Het kleine scherm kan wat vervelend zijn, maar ik was er vrij snel aan gewend.

Prijs

Je kan beide computers direct bij online Wahoo kopen of in de betere (online) fietswinkel.

Onderstaand wat prijzen, dit zijn gesponsorde links, als je wat koopt betaal je niks extra, maar ik krijg een kleine vergoeding. Het maakt niet uit wat je koopt, dus gebruik ze, ik stel dat erg op prijs!

EUR €
ELEMNT ROAM€307 bij bol.com(2e hands)
€349 bij Futurum
€349 bij Wahoo
ELEMNT BOLT€279 bij Futurum
€279 bij Wahoo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.