WAHOO ELEMNT RIVAL Review

0
114

We kennen Wahoo allemaal van hun ELEMNT fietscomputers, KICKR trainers, de TICKR hartslagmonitors en andere sensoren. Afgelopen November kondigde Wahoo hun eerste stap aan in de markt voor wearables. Een markt die verzadigd is met competitie. Dan heb ik het nog nieteens over de Apple en Android horloges, maar over Garmin, Polar, Suunto en een hele berg anderen, die de markt al jaren domineren. Maar, enkele jaren geleden deed Wahoo hetzelfde op de fietscomputer markt en kreeg al gauw een grote, trouwe schare volgers. Het nieuwe horloge, de ELEMNT RIVAL is, zou ik zeggen, een eerste stap. Maar het is zeker geen ‘killer’ voor Garmin / Polar, etc.

De naam RIVAL geeft Wahoo’s intenties goed aan. Een rivaal te zijn (voor de eerder genoemde merken). Maar op dit moment stopt de rivaliteit helaas bij de naam. Het horloge toont veel potentie maar schiet ruim te kort op een hele hoop features. Dat wil niet zeggen dat deze niet over tijd toegevoegd kunnen worden, maar Wahoo heeft nog geen duidelijk ontwikkelpad gepubliceerd. Je koopt dus op dit moment een prachtig, goed werkend horloge. Met een belofte.

Update Juli 2021

Een kleine update tussendoor, het is inmiddels Juli 2021, zo’n 9 maanden na de lancering van de ELEMNT RIVAL. In de afgelopen tijd heeft Wahoo hard gewerkt aan te RIVAL en de volgende nieuwe features toegevoegd:

  • Ingebouwde Work / Rest Timer voor eenvoudige interval sessies
  • Alarm/Wekker functie
  • Geplande workouts importeren vanuit (onder andere) TrainingPeaks
  • Muziek Widget voor afspelen van bv Spotify op je telefoon (vooralsnog iOS)
  • Track Running modus voor betere precisie op de baan
  • Custom Multisport profielen (bijvoorbeeld run-bike-run)
  • Uitzenden Hardloop tempo & cadans via BLE of ANT
  • Start/Stop herinneringen

Nou doe ik mijn best om de ontwikkelingen bij te houden en mijn review te updaten, maar er kan dus een verschil in zitten. Kijk nog even zelf bij het overzicht van updates.

Specificaties

Afmeting46.5 x 46.5 x 15.3 mm
Schermgrootte30.4 mm diameter
SchermtypeColour
Resolutie240 x 240 pixels
GlasGorilla® Glass
RandCeramic
KastNylon Polymer
BandSilicone
Band lengte10 in (25.4 cm)
Past op polsen van140 mm – 240 mm
Gewicht53 g
BatterijOplaadbaar Lithium Ion
Levensduur batterijSmartwatch Modus: 14 dagen
GPS of HR Modus: tot 24 uur
GPSIngebouwd GPS en GLONASS
Waterdicht5 ATM (tot 50 meter)
Omgevingslicht SensorJa

Eerste blik

De ELEMNT Rival is beschikbaar in twee kleuren, Kona Wit en Stealth Grijs (bijna zwart). Ik heb de Stealth Grijs dus die zal je in de detail foto’s voorbij zien komen. Voor de witte uitvoering moet je het even doen met de foto’s uit de perskit. Gelukkig zijn die scherp en helder!

Voor meer PR foto’s kan je een kijkje nemen op mijn aankondigingspost.

Batterij & Opladen

Zoals je in de specificaties hebt kunnen zien moet de batterij ongeveer 24 uur meegaan als hij 100% is opgeladen. Genoeg voor een (hele) triatlon. Het opladen gebeurt met een kleine ‘cradle’, zoals eigenlijk elk horloge heeft ook Wahoo een eigen model voor de contactpunten. Hier is nog geen standaard in en USB-C zal niet passen.

Instellen

Als je al een #wahooligan bent en al eerder een product hebt aangesloten zal de setup geen verassingen voor je hebben. En zo niet: download de app, volg de stappen, koppel het horloge en je bent klaar. Na het koppelen kan je eenvoudig het een en ander aanpassen aan je horloge, het meeste kan je namelijk op het horloge zelf niet aanpassen. Dit concept is gelijk aan de ELEMNT fietscomputers waar de App ook het uitgangspunt is.
Laten we beginnen met de basis functies:

Vanaf de hoofd pagina kan je instellen of je een digitale of ‘analoge’ weergave wilt en welk detail kleur. Niet heel veel keuze op het moment, je kan niet eens zelf een kleur ‘maken’.

Je hebt een keuze voor maximaal drie datavelden op je klok pagina. Ik heb gekozen voor hartslag, mijn stappen en de tijd in Melbourne, want ik heb daar familie. Je kan je stappen en hartslag ook synchroniseren naar Google Fit.

Dan heb je nog de sensoren (deze kan je ook via het horloge koppelen) en notificaties. In het overzicht van de sensoren in de app kan je ze ook hernoemen. Is wel zo handig als je bijvoorbeeld meerdere HR sensoren hebt of twee fietsen met (dezelfde) cadanssensoren.

Dan heb je nog je sportprofielen, deze zijn al goed gevuld en je kan ze aanpassen naar hoe je wilt. Ja kan ook nieuwe profielen maken. ‘From scratch’, door te kopiëren, of op basis van een template.

Sporten

De RIVAL ondersteund al een berg activiteiten maar deze variëren voornamelijk in wat ze weergeven en hoe ze synchroniseren. Het zijn dus niet echt profiel-profielen en ze voelen meer als een soort weergaves. En sommige zijn wat beperkt, zo heeft een ski profiel niet zoveel informatie als bijvoorbeeld een Polar je kan geven. Het voelt over het algemeen nog een beetje onderontwikkeld aan, als een eerste versie zeg maar. Maar is zeker iets wat eenvoudig in de toekomst te verbeteren is.

De RIVAL geeft ook duidelijk aan wat de GPS status is door middel van een sluitende cirkel om je wijzerplaat.

Hardlopen, op de baan

In een update op 20 April heeft Wahoo de Track Run modus toegevoegd. Een handige feature als je vaker op de baan loopt. De Track Run is een feature welke we voor het eerst zagen in Sept 2020 in de COROS Pace 2. In deze modus word je GPS signaal teruggeleid naar een mooie 400m baan. Ongeacht waar je begint. Je kan ook thuis beginnen en dan de baan op rennen, zodra je in een patroon van een baan loopt schiet het horloge naar deze perfecte rondjes. Dit dus alleen in de track run-mode.
In de praktijk werkt het erg goed. In de eerste ronde werd de baan al herkend en ik zag telkens precies rond het zelfde punt de 400m afstand op m’n horloge.

Om een rondje te noteren moet je nog wel even handmatig een ‘lap’ marker invoeren. Hierdoor zal alles tussen de 375 en 425m worden ‘platgeslagen’ naar 400. Het mooie van een track-modus is dat de nauwkeurigheid van je data vergroot wordt. Alle gps ‘zwabbers’ die tot meer of minder afstand leiden verdwijnen. Je tempo is hierdoor extra nauwkeurig, alsmede dus de daadwerkelijk gelopen afstand. Als ik hier iets op aan zou moeten merken is het enige dat de ‘auto lap’ niet mogelijk is wat, indien instelbaar op 400m, best handig is.

Triatlon

De Triatlon modus.

Dan komen we nu bij wat misschien wel de RIVAL’s sterkste punt it. De triatlon. Zoals je van de naam “Kona wit” al had kunnen raden is de focus van de RIVAL de triatleet (naast het veroveren van de wearables markt). En dit is nog duidelijker door een eerste unieke eigenschap van de RIVAL: De automatische wissel detectie.

In een wedstrijd (of een training..) kan je de Triatlon modus kiezen met automatische wissel detectie. Als je dan gezwommen hebt begint de RIVAL te piepen, doe je niks, dan springt hij automatisch over op Wissel 1 (of T1). Zodra de RIVAL detecteert dat je nu toch écht fietst hoor je hem weer en springt hij op ‘fiets’. En zo verder. Mocht dit achteraf toch niet correct blijken, dan komt mijn eerdere opmerking over de profielen als een voordeel: je data is gewoon opgenomen en je kan je wissels achteraf gewoon aanpassen. Zo zal je nooit mijn pech kunnen evenaren. Een willekeurige voet op de wissel knop zal geen invloed hebben op je data. En zo zal je nooit een zwemtijd hebben van slechts 20 minuten met een even zo lange wissel… Misschien wel tijdens de wedstrijd, maar achteraf kan je dit dus corrigeren.

Meer Triatlon Magie

Dan komen we op een punt waar Wahoo het wederom goed begrepen heeft: op de fiets is de computer de koning.
Als je in het bezit bent van een Wahoo computer (bv ROAM of BOLT) dan kan je deze óók op multisport zetten. Zodra je RIVAL dan in de buurt is wordt je ROAM of BOLT een soort van ‘REFLCT’ (ken je die nog?). Je computer geeft de data van je RIVAL weer. Dit is super handig! Je kan zelfs handmatig je wissel starten. De RIVAL is ten alle tijde het opnemend apparaat.

Je ziet zelfs Strave Live segmenten en BestBikeSplit data paginas op je computer maar niet op je RIVAL. Ook kan je een route starten zoals bijvoorbeeld de fietsroute van je wedstrijd. Super handig als je de route niet verkend hebt (zou ik wel doen). Maar ook als je hem al kent, in het heetst van de strijd vergeet je nog wel eens iets..

Data velden

Zoals je allicht al kent van de ELEMNT computer kan je ‘zoomen’ op je data pagina’s. Zo kan je op de RIVAL tot zes velden aangeven per pagina en kan je met de onderste twee knoppen lopen door het aantal weergegeven velden. Best handig als je wilt focussen op je tempo en de andere data even niet wilt zien bijvoorbeeld.

GPS accuratie

In de ELEMNT RIVAL zit dezelfde GPS chip van Sony die we ook zien bij Garmin, Polar, Suunto en wat anderen. Maar Wahoo heeft nog niet de tijd gehad om de werking te perfectioneren (wederom ‘versie 1’). Het is momenteel niet fout-fout, maar kan een stuk strakker. Ook kan je zelf niet instellen of je een continue meting, elke seconde of langzamer wilt (hiermee zou je batterij kunnen sparen of accuratie kunnen vergroten). Het is dus niet perfect, maar ook niet slecht. Simpel gezegd: het kan beter. Ook kan je (nog) niet kiezen tussen GPS óf GLONASS, je krijgt gelijk allebei. Galileo is hardware matig wel al ondersteund (het zit er in), maar nog niet door de firmware Wahoo ondersteund (het staat uit). Tenslotte heeft de GPS dataset ook nog niet de volle aandacht gehad van Wahoo. Maar ik verwacht dat dit met updates snel zal verbeteren.

Als je rond kijkt zie je dat DC Rainmaker grote problemen had met zijn zwemsessie en de GPS data. Ik heb dit zelf nog niet kunnen testen. Toen ik het horloge ontving zat ik midden in mijn corona herstel (de bekende langdurige geen energie symptomen) en toen kregen we de winter. En wat voor een! Ik had nieteens kunnen gaan zwemmen, er was nauwelijks ‘open’ water!

Ik heb de RIVAL mee genomen op een hardloop sessie met de Polar Grit X en de Garmin Vivoactive 4s.

In de volgende afbeeldingen geldt:
Blauw = RIVAL
Rood = Polar Grit X
Groen = Garmin

Oh en voordat je vragen hebt: ik bedacht pas na een kilometer dat ik ook de Garmin aan moest zetten… 🤦🏼‍♂️
De eerste afbeelding is een overzichtje van hoe ik gelopen heb. Het begint midden boven, dan naar het zuiden over voornamelijk open heide. Dan rechtsaf (west) het bos in om vervolgens weer strak rechts langs halfbedekking te gaan. Ik woon niet in de buurt van hoogbouw dus dat kan ik lastig testen. In het overzicht ziet het er prima uit:

Je ziet de groene lijn van Garmin wat later starten, eerst even wat dwalend, maar dan pakt ‘ie het op. Het kleine lusje was een Instagram momentje! Volg me daar ook 😉

Op de kaart lijkt de RIVAL in mijn test het beste. Het is ‘spot-on’ waar de paden samenkomen en loopt het dichtst langs de blauwe stippellijn. Garmin is hier het verste verwijderd. Langs deze bosrand is wat discutabel aangezien ik persoonlijk niet overtuigd ben dat de kaart daar 100% klopt. Dus wie daar goed zit durf ik niet te zeggen.

Na een stuk open terrein, wat de Grit X overigens het beste deed, was het weer door half-bos en bos. Wederom doet de RIVAL het goed. Het zwabbert wel een beetje, maar op je afstand is dat verwaarloosbaar. Hier is de Grit X als een hele nette 2e. De Garmin besluit nog even door de sneeuw te banjeren.

Hartslag sensor & accuratie

Zoals altijd met optische hartslag meters: het kan verkeren. Het resultaat is van diverse omstandigheden afhankelijk. je huidskleur, hoe behaard je bent, maar ook hoe en waar je het horloge draagt zijn allemaal van invloed. De ELEMNT RIVAL gebruikt een Philips HR sensor. Iets wat we al in tijden niet hebben gezien. Garmin en Polar gebruiken hun eigen techniek al een behoorlijke tijd.

Mijn eerste test tegen een Garmin was fantastisch. Iets te fantastisch. De grafieken liepen mega strak over elkaar heen. En toen bedacht ik dat ik de RIVAL aan de Garmin gekoppeld had in een eerdere fiets sessie. Ik had de RIVAL daar over m’n lange mouw en om toch hartslag te hebben had ik die koppeling gemaakt. Lekker handig, sessie in de prullenbak. Toen kwam mijn lange covid klap, om toch wat data te vergaren heb ik de RIVAL uiteindelijk aan m’n vrouw meegegeven. Het resultaat liet echter te wensen over.

Blauw: Garmin — Oranje: RIVAL

Zoals je kunt zien zit de RIVAL er best naast. Aanvankelijk vrij hoog en na ongeveer 15 kilometer is helemaal mis. Op 16.5km zie je een diep dal in de Garmin lijn waar mijn vrouw het horloge iets strakker deed.

Ik heb recent ook zelf weer kunnen lopen en heb een korte testsessie gedaan (de bovenstaande GPS test). Ditmaal tegen een Grit X gemeten. De Garmin had ik niet om mijn arm, want als je ze te dicht bij elkaar draagt beïnvloeden ze elkaar weer. Misschien gaat hier dan toch bovengenoemde ‘disclaimer’ op. Ik ben niet mijn vrouw en het resultaat bij mij is een stuk beter.

Twee kodak momentjes verklaren de dalen.

Hier is de RIVAL in blauw en de Grit X in Polar Rood. Beide horloges vonden de start niet zo leuk tot ik ze even bijstelde, zo rond de 1km. Daarna waren ze het goed met elkaar eens. De laatste kilometer was zelfs erg gelijkend, bijna eng.

Wat ontbreekt

Met alle ontwikkelingen van de RIVAL is dit het lastigste stukje van mijn hele review. Ten tijd van de introductie was de lijst van wat er ontbrak erg lang. En misschien niet heel eerlijk om een ‘hoofstuk 1’ te vergelijken met een ‘hoofdstuk 30’ (zoals je met je eigen training niet moet doen). Maar het is wel jouw geld dus hier een overzicht van features welke (op dit moment) niet op het horloge zitten en welke ik wel zou verwachten in deze prijscategorie.

Muziek – Geen download, synchronisatie of controle ‘widget’.
Kaarten – geen kaarten of routes – gaat ook niet komen.
Training – geen geplande workouts of HR/Wattage zones.
Slaap tracking – Altijd een fijn inzicht in je herstel.

Muziek downloads en Kaarten zal je niet gaan zien op de RIVAL, er is simpelweg geen opslagruimte voor.

de Conclusie

Om alles op te sommen zou ik zeggen dat de RIVAL een prachtig horloge is. Zeker eentje om in de gaten te houden. En het doet goed waar het voor gemaakt is: Triatlon. Maar het is niet zo volledig als een vergelijkbare Garmin. Dus misschien koop je ’tegen’ Garmin of misschien ben je wahooligan, ik ben van mening dat je een belofte koopt.
Want voor dit bedrag (€379) kan je betere en uitgebreidere horloges krijgen. Misschien ietsjes duurder, zoals de Polar Grit X (€429) of misschien zelfs een stuk goedkoper met de Vantage M (€229). Maar denk ook aan een een Suunto 5 (€273) of Garmin Forerunner 745 (~€400). Garmin heeft een zeer complete en volwassen ecosysteem, met talloze features.
Nu is Wahoo niet meer de kleine startup die het tien jaar geleden was, dus misschien is het ‘indie’ gevoel er een beetje af. En misschien kan Wahoo een paar kleine issues snel oplossen. Misschien kunnen er een aantal features toegevoegd worden. Een hoop ‘misschien’ dus.
Maar Wahoo zal moeten blijven ontwikkelen om het gat naar Suunto, Polar en Garmin de slechten. Al zitten zij (Garmin, etc.) natuurlijk ook niet stil. Het is nu lastig te zeggen waar we over een jaar staan. Maar het is zeker een prachtig horloge die goed doet wat het doet. En ik houd de ontwikkeling nauwlettend in de gaten.

Prijs en beschikbaarheid

Tenslotte de prijs, al heb ik die hier boven dus al even genoemd. Je kan de RIVAL direct kopen bij Wahoo. Ze hebben gratis internationale verzending. So steun je ze toch een beetje want de winkel zit er niet tussen: €379,99 bij Wahoo.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.