Verschillen tussen de Garmin Edge 130 en Edge 130 Plus

0
104

Met de verwachtte introductie van de Edge 130 Plus vraag je je misschien af of je eenvoudig wat geld kunt besparen of dat het misschien beter is om toch even wat meer uit te geven voor de duurdere Edge 130 Plus. In dit artikel zet ik de verschillen even naast elkaar, aan het eind heb ik ook wat prijzen en winkels waar ze te koop zijn.

Eerste blik op de Edge 130 Plus

Op het eerste gezicht lijkt er niet zoveel aan de hand, de buitenkant is namelijk helemaal niet veranderd. Eventjes dacht ik zelfs dat Garmin hun media bestanden gewoon had hergebruikt, maar je ziet het verschil pas als je de fietscomputer omdraait:

De achterkant van een Garmin Edge 130 Plus
Hoe je een Edge 130 Plus herkend.

En in de behuizing is er ook weinig veranderd. Geen melding over een snellere processor of beter scherm. Maar er zijn wel kleine verschillen. De eerste is de levensduur van de batterij. De nieuwe Edge 130 Plus heeft een verwachting van minimaal 12 uur, waar de Edge 130 claimde ’tot wel’ 15 uur. Voor zover ik kan kan zien is dit enkel een tekstuele wijziging, want in de praktijk leek de Edge 130 de beloofde 15 uur nagenoeg nooit te halen. Het andere verschil is een accelerometer. Een onderdeel wat bewegingen kan detecteren en gebruikt wordt voor incident detectie. Hierover later meer.

Routes en Workouts

Workouts op de Garmin Edge 130 Plus
Workouts op de Edge 130 Plus

De nieuwe Edge 130 Plus ondersteund de geavanceerde workouts van Garmin Connect of gelinkte derde partijen zoals bijvoorbeeld TrainingPeaks. Zo kan je dus een trainingsschema uitwerken, synchroniseren en zorgen dat je je training goed uitvoert. Wat betreft de routes, de Edge 130 Plus kan nu twee keer zoveel routes opslaan. 30 om precies te zijn.

Smart trainer control

Smart trainer control klinkt niet zo complex en is het ook niet. Met deze feature op de Edge 130 Plus kan je op een ANT+ trainer (bijvoorbeeld een Tacx) de weerstand aanpassen. Dit kan je handmatig doen, of met een geavanceerde workout geheel automatisch. Je kan ook een doel wattage instellen. De Edge computer past de weerstand dan aan zodat je ongeacht je trapsnelheid hetzelfde wattage levert. In de volgende video wordt dit uitgelegd op een Edge 520:

Live track

De Live track optie op Garmin is al aanwezig sinds 2014, omstreeks de tijd dat ik begon met schrijven op onemanengine.com. Eerlijk gezegd is er in (inmiddels 7) al die jaren weinig veranderd. Echter met de laatste update krijgen je ‘volgers’ wat meer informatie dan voorheen. Zo kunnen ze zien waar je bent, maar nu ook wat je geplande route is. Hiervoor moet je wel je telefoon meenemen. Dit is sowieso handig om je Insta een beetje up to date te houden 😉

Climb Pro

De Climb Pro feature ken he allicht al van de Edge 520, 830 of 1030 en is nu dus ook beschikbaar op de Edge 130 Plus. Het is iets beperkter op de Edge 130 Plus omdat deze gelimiteerd is door het zwart wit scherm, maar het geeft je nog altijd goede informatie. Van Garmin zelf:

Once a course is created and on a compatible device, the ClimbPro feature takes the course and detects the climb sections. Additional details include:
– Each climb segment becomes much clearer during the current or upcoming climb segments.
– Information about climbs can also be accessed in the course summary.
– Awareness of total elevation remaining, distance and grade throughout the course allows for monitoring your intensity level.
– The data provided is based on the course profile and distance of the climbs.

Garmin support

Incident Detectie

Zoals ik eerder aangaf zit er een accelerometer in de Garmin Edge 130 Plus. Hiermee kan je fietscomputer vaststellen of er iets onverwachts is gebeurd, een draai of val welke grote G krachten geeft betekend over het algemeen dat er iets niet goed gegaan is en je waarschijnlijk gevallen bent. Als aan deze ‘voorwaarden’ wordt voldaan zal de Edge 130 Plus melding geven en beginnen met aftellen. Je hebt dan 30 seconden om dit te stoppen. Zo niet, dan gaat er (via je telefoon) een bericht naar de ingestelde contactpersonen met de informatie dat er een incident is geconstateerd en een link naar een kaart met informatie over waar je bent, erg nuttig als je solo op pad gaat!

MTB Dynamics

Mooie sprong!

Ook dit is een feature die we kennen van de Edge 520, 830 en 1030 en dankzij die toegevoegde accelerometer nu ook op de Edge 130 Plus zit. De fietscomputer vergaart nu al deze extra bewegingsinformatie als je kiest voor ‘Mountainbiken’ als activiteit. Het word vervolgens weergegeven in drie metrics: Sprongen, Grit en Flow.
Sprongen het aantal sprongen, de sprong afstand, hangtime, snelheid en waar je de jump hebt gemaakt. Ze krijgen zelfs een score in Garmin Connect.
Grit meet de algemene moeilijkheidsgraad van je rit gebaseerd op de snelheid van je klim en afdaling en de scherpte van de bochten.
Flow meet hoe goed je je snelheid mee kunt nemen over de door jou gereden route, bijvoorbeeld door de bochten.

Prijzen & Bundels

Beide Edge computers komen in bundels maar hebben ook een ‘enkel computer’ optie. Dit laatste is handig als je al diverse (ANT+) sensoren hebt en een upgrade doet. Overigens kan de Edge 130 Plus je instellingen overnemen van een ander Garmin apparaat!).
De volgende prijzen geven mij een kleine vergoeding als je iets koopt, het kost jou niks meer en helpt mij m’n site te onderhouden en deze artikelen te schrijven. Gebruik wordt dus gewaardeerd 😀

Edge 130Edge 130 Plus
Enkel Computer€115 bij Amazon€199 bij Wiggle
MTB Bundel€195.21 bij Wiggle€250 bij Wiggle
Sensor Bundel€170 bij Amazon€249.99 bij Wiggle
Edge 130 Plus prices

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.