Polar Verity Sense Review

0
108

De Verity Sense is Polar’s opvolger van de zeer betrouwbare OH1 Optische hartslagmeter. Met een aantal nieuwe eigenschappen en verbeteringen heeft de sensor ook een nieuwe naam gekregen.

Het Begin

Het koppelproces voor de sensor is heel eenvoudig. Als je de Polar app open hebt en de Verity Sense aanzet zal de app je automatisch vragen of je de twee wilt koppelen. Je krijgt nog een koppel verzoek voor Bluetooth en kan dan de standaard zwembadmaat invullen dit kan je later eenvoudig aanpassen):

Je kan de koppeling ook op de Polar FlowSync Desktop app maken:

Nieuw & Verbeterd in de Verity Sense

Als je kijkt naar de buitenkant van de Verity Sense had hij net zo goed de OH2 kunnen heten. Maar hier is een lijst van wat er allemaal nieuw, veranderd of verbeterd is:

 • 20 uur batterijduur (8 uur op OH1)
 • 150m BLE bereik met de nieuwe ‘antenne’-band (was 75 op OH1)
 • 16Mb of 600hrs of data opslag (4 op OH1)
 • 50m waterdicht (30 op OH1)
 • 2 BLE kanalen (1 op OH1)
 • Swim mode + metrics + betere clip (niet op OH1)
 • Nieuwe non-flip antenne-band met slechts 1 kant ‘vast’
 • Modus communicatie hmv de HR leds
 • Gyro & magnetometer (currently not used)

In de doos

De inhoud van de retail verpakking is niet zo heel spannend. Geen 100 talen boekjes om direct weg te gooien en enkel wat je echt nodig hebt. De sensor, armband, zwemhouder en oplaadhouder. Verder een handig tasje voor onderweg (van en naar het zwembad bv) en een snelstart gids (welke je toch direct weggooit).

in de doos van de Verity Sense
Het zakje daaronder het boekje, de (arm) band, zwemhouder, sensor en de oplaadhouder.

Batterij & Opladen

Net zoals de OH1 komt de Verity Sense met een kleine oplaad cradle. De sensor is dusdanig klein dat je er geen USB poort in kan stoppen. Zodoende maken vier connectoren de verbinding met een USB stekkertje om de batterij in een USB-port of oplader te steken. Indien de Verity Sense is opgeladen gaat hij zo’n 20 uur mee.

De Polar Verity Sense opladen
Rood wordt Groen als de Verity Sense 100% is opgeladen.

‘Dagelijks’ gebruik

Een van de grootste fysieke aanpassingen zit hem in de band. Waar de oude OH1 nog wel eens wilde ‘flippen’ en je hartslag uit de lucht te meten, moet dat met de nieuwe band opgelost zijn. Ik zelf heb met de nieuwe band nog geen problemen ondervonden, dus wat mij betreft is dit een goeie verbetering.

Een iets vierkanter ontwerp waardoor de sensor minder snel ‘flipt’.
De binnenzijde, hier is weinig veranderd.
Je kan de band nu aan een kant open maken, handig als je je lange mouwen al aan hebt.

Om te beginnen druk je de enige knop een keertje in. Na een korte opstart tijd zullen de HR leds een kleine animatie tonen. Daarna kan je met de enige knop door de drie modi lopen. De HR ledjes geven met de iconen aan welke modus je gekozen hebt. Ben je waar je wilt zijn, dan doe je niks. De verity sense bevestigt je keuze en je kunt beginnen. Er zijn dus die modi:

 • Hartslag (Blauw)
 • Lokale opslag (Groen – zend overigens nog steeds uit)
 • Zwemmen (Wit)

Het doorlopen met de iconen en HR leds is een verbetering ten opzichte van de OH1. Daar moest je de status led kleur uit je hoofd leren. Deze functionaliteit zit er overigens nog steeds in, dus als je dit al kent is het een bonus.

HR & local storage mode.
Zwem Modus

Zwem Modus

De Verity Sense ondersteund nu ook zwem data. Helaas zijn de zwembaden nog dicht dus de informatie hier over moeten we nog even uitgaan van wat Polar zelf zegt.

Accuratie Optische Hartslagmeter

De OH1 was een van de, als niet de meest betrouwbare optische hartslagmeter verkrijgbaar. En de Verity Sense heeft aan de sensor niks veranderd en is dus een verbetering op andere fronten. Zoals met alle optische hartslagmeters zijn er diverse factoren van invloed op je meting en de kwaliteit er van. Resultaten kunnen per persoon of per sessie dus verschillen afhankelijk van bijvoorbeeld de pasmaat, plaats op het lichaam, beharing, huidskleur, etc. Zo heeft mijn vrouw over het algemeen veel meer problemen met optische HR meters dan ik. Dat gezegd hebbende, de data.

In de volgende grafiek zie je drie lijnen, de Garmin Vivoactive 4s (blauw, mijn standaard horloge) de Polar Grit X (rood) en de Verity Sense (paars).

Alleen tijdens mijn stops wijken de metingen wat van elkaar af.

In het begin verschijnt de Grit X een beetje laat ten tonele, maar dit komt omdat ik zoals gewoonlijk vergeten was het bandje even een gaatje strakker te zetten. Het is vervelend om te onthouden, maar je hoeft al geen borstband meer om te doen, dus echt klagen kan ik niet. Je arm beweegt tenslotte ook een stuk meer tijdens een hardloopsessie dan als je achter je buro een review zit te typen, dus zo gek is het ook niet. De data zelf is keurig van de horloges en de Verity Sense. Geen rare dingen, wat ik ook niet had verwacht.

Verity Sense nauwkeurigheid

In een andere sessie Heb ik de Verity Sense vergeleken met de Polar H10 en de Garmin HRM-Pro. Beide zeer betrouwbare borstband hartslagmeters. Hier zit de Verity Sense over het algemeen zeer goed. Het is in totaliteit een beetje minder reactief, dus een korte daling/stijging zie je niet. Met een wat gladdere lijn tot gevolgd. In het begin zit de Verity Sense er eventjes 2x echt naast, al zijn het alsnog maar 4-5 slagen per minuut. Dit is, net als zijn voorganger, erg goed voor een optische hartslagmeter.

Waarom een losse hartslagmeter?

Er zijn genoeg redenen om een losse HR sensor te nemen. Als wielrenner bijvoorbeeld. Daar is de fietscomputer toch echt een must. En in combinatie met een bandje om je arm vind ik het persoonlijk dan een stuk prettiger dan eentje om de borst. Die laatste voel ik toch altijd wel tijdens zware inspanning. Je kan natuurlijk je horloge ook je hartslag laten uitzenden, maar de vraag is bij sommige van die horloges: hoe betrouwbaar is die meting. Als je hartloper bent is een horloge super handig natuurlijk, zeker als je aan gestructureerde trainingen doet. Maar als je hier niet aan wilt kan je eenvoudig met de Flow app je sessie opnemen. Hartslag & GPS worden opgeslagen en je kan zorgeloos rennen.

Conclusie

De Verity Sense is dezelfde Sensor als de OH1 met onverminderde kwaliteit en accuratie. Maar met een verbeterde band, bereik en batterijduur. Een waardig opvolger en zoals eerder gezegd mijn nieuwe basis HR meter voor vergelijkingen.

Prijs

De Verity Sense is €10 duurder dan de OH1 wat een beetje jammer is maar voor dat geld zou ik echt voor de Verity Sense gaan. Hij is direct te koop via de Polar website voor €89,95 of bij Bol.com voor €89.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.