Polar Vantage M en Vantage M2 vergeleken

0
67

Met de aankondiging van de M2 komt altijd direct de vraag: wat is eer nieuw? Als je je afvraagt of je volgende horloge de Vantage M2 moet zijn of toch de Vantage M ga ik je proberen te helpen. In dit artikel zet ik de verschillen naast elkaar en leg uit wat deze precies inhouden.
Aan het eind link ik ook nog naar winkels waar je ze kunt kopen. Dat zijn gesponsorde links waardoor ik een kleine vergoeding krijg als je een aankoop doet, dit heeft geen invloed op wat jij uiteindelijk betaald. Dit artikel is verder niet gesponsord.

Verschillen Vantage M & Vantage M2 in het kort

OK, laten we het eerst kort houden. Dit zijn de functies die je op de Vantage M2 wel krijgt:

 • Nieuwe kleuren (ok geen functie…)
 • Nieuwe horloge banden (jaja, ik weet het, geen funtie)
 • Wijzerplaat personalisering
 • Muziek bediening
 • Weersvoorspelling
 • Wekelijks training overzicht
 • Energie bronnen
 • FuelWise
 • Tot 100u trainingstijd
 • Hartslag deling over Bluetooth (volgt later dit jaar)
 • €20 minder in je portemonnaie (de M2 kost €299 tegen de M €279)

Van de buitenkant

Visueel lijken de horloges erg op elkaar. De nieuwe M2 ziet er wel net iets meer premium uit. De ‘bezel’ heeft een kleine structuur gekregen (elke kleur anders overigens!) waardoor het een minder plastic achtige vertoning is.

De Horlogeband

Dan is er nog een verandering aan de horloge band. Het is weliswaar nog steeds de 22mm ‘quick release’ welke je zelf eenvoudig kunt vervangen, maar de aanhechting is nu wel verbeterd zodat het horloge ‘gewoon’ plat op tafel (of de oplader) kan liggen. Ook zijn er een aantal nieuwe kleur opties en is het een zachter, rekbaarder materiaal. Dat laatste is vooral fijn als je gaat sporten, om een goede hartslag meting te krijgen moet je je horloge over het algemeen net even wat strakker om doen. Nu is dat een stukje comfortabeler.

Nieuwe features van de Vantage M2

Aan de binnenkant is er weinig veranderd, ik kon op technisch gebied geen verschillen vinden, nagenoeg alle specificaties zijn hetzelfde. Zelfde materiaal, schermgrootte, resolutie, batterij capaciteit, etc etc. Er zijn uiteraard wel degelijk verschillen, maar die zitten hem meer in de software functionaliteiten. Bijna al deze functionaliteiten kennen we al van de Grit X of Vantage V2 welke afgelopen jaar uitkwamen, op de ‘Energie bronnen’ en ‘Wekelijks overzicht’ na. Nu dan dezelfde lijst als aan het begin, maar met wat meer diepgang.

Muziek bediening

Met de M2 (en binnenkort ook de Grit X) kan je ook de muziek van je telefoon bedienen. Er is dus geen opslag op het horloge zelf en je kan dus ook geen koptelefoon aan verbinden. Maar het is dus wel super handig als je lekker ene loopje aan het doen bent en er komt net dat ene nummer voorbij wat je wel zat bent, of wat even niet past bij de intensiteit. Omdat de M2 dus geen aanraakscherm heeft kan je met de knoppen dan je muziek dus bedienen. Handig!

Weersvoorspelling

Een fijne feature welke ik een een echte meerwarde op de V2 en Grit X vond. Sterker nog, het is mijn standaard wijzerplaat voor deze Polar horloges. Op de weersvoorspelling zie je een icoontje bij elk uur of er zon, wolken, regen, sneeuw, etc aan komt. Onder de details kan je dan ook nog temperatuur, wind richting en kracht vinden. Super handig om even snel te kijken of je ‘veilig’ (lees: droog) naar buiten kunt voor een training. De voorspelling gaat zelfs tot over de komende twee dagen, met steeds minder details.

Wekelijks training overzicht

Dit overzicht toont je eigenlijk wat je afgelopen week allemaal hebt uitgespookt. Het detail inzicht geeft je al je hartslagzones, calorie verbranding en afgelegde afstand van al je activiteiten. Een leuk inzicht, maar verder niet heel nuttig.

Energie bronnen inzicht (klik voor groot)

Energie bronnen

Een hele interessante toevoeging is dat je in de Polar Flow app je energiebronnen kunt bekijken. Dit inzicht geeft aan wat je lichaam als brandstof heeft gebruikt tijdens je workout. Of dat nou Vet, Koolhydraten of Proteïne is. Hiermee kan je je sessie analyseren en je volgende bijvoorbeeld richten op vetverbranding. In bijgaand screenshot zie je een loopje van 40 minuten waar ik aan het einde nog wat proteïne gebruik als energie bron. Dit is niet ideaal, dat is een laatste redmiddel. Gezien mijn vermoeidheid (voorafgaand aan) in de sessie is het voor mij geen verassing maar wel een mooi leermoment.

FuelWise

Een functionaliteit welke met de Grit X kwam is FuelWise. Met FuelWise kan je aangeven hoeveel carbs in een ‘dosis’ zitten van de voeding (gel) die je meeneemt. Stel in wat je gaat doen en FuelWise geeft je op het juiste moment een seintje om je voeding tot je te nemen. In combinatie met de drink herinneringen kan dit je dag helemaal redden.

Batterij management

Op batterij gebied is er ook eigenlijk niks veranderd, we zien dezelfde capaciteit tussen de M en M2. De Vantage M2 heeft echter instellingen waar je de opname interval van je data mee kunt oprekken. Hiermee kan je de levensduur van je batterij voor een sessie tot wel 100 uur maken. Nou ken ik geen wedstrijd die 100 uur duurt, los van of je dat moet willen. Misschien de Barkley Marathon (Netflix kijktip). Maar met 100 uur, dan slaap je toch ook? Ik vind deze middelen zeker een toevoeging, voor als je vergeten bent op te laden bijvoorbeeld, of een ultra marathon gaat lopen, maar alles langer dan 24u is gewoon een beetje overkill. Misschien is het beter als ze bijvoorbeeld aangeven “tot 5x batterij-tijd met de energie bespaar modus”. Maar goed, het kan en dat is fijn. 🙂

Wijzerplaat personalisering

Dit is een zeer handige toevoeging. Je kan bij Polar door de wijzerplaten heen lopen en vanaf nu ook instellen welke je wel en niet te zien krijgt. Garmin noemt het widgets, polar wijzerplaten, nou goed. Het komt op het zelfde neer. Of je de weersvoorspelling, slaap tracking, trainingsbelasting, etc, wel of niet wilt zien, het is aan jou.

Hartslag delen

Nog een zeer handige eigenschap. De Vantage M2 kan de gemeten hartslag ook uitzenden naar je andere apparaten. Denk bijvoorbeeld aan je Zwift of je fietscomputer. Je horloge kan je sessie opnemen en dubbelen als hartslagmeter voor andere doeleinden.

Conclusie

De Vantage M2 is een zeer goed horloge voor de beginnende en gevorderde sporter, met een aantal goede multisport opties. De adviesprijs is iets hoger dan de Vantage M, maar met al de nieuwe functies vind ik dat niet gek en zeker acceptabel, als je mij vraagt zou ik dan zeggen dat de Vantage M2 de duidelijke keuze is. De M2 heeft ook nét een luxere uitstraling met de getextureerde rand. Maar ik ken je budget natuurlijk niet en de Vantage M is inmiddels behoorlijk in prijs gedaald, ik hem hem zelfs voor €193 euro gezien dit voorjaar. Dat is best een verschil. Dus als je iets strakker in je budget zit is de Vantage M zeker geen miskoop, en zeker niet voor een besparing van €100.

Prijzen

Het laatste puntje dan nog. De prijzen. De adviesprijs van de Polar Vantage M2 is dus €299 en je kan hem direct bij Polar kopen. De Vantage M is dus nog altijd verkrijgbaar en de prijs schommelt een beetje. Op dit moment is hij dus €193 op Amazon en €234 bij Wiggle.

Dat was het. Ik hoop dat dit heeft geholpen en vragen kan je hieronder stellen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.