Garmin HRM-Pro Review

2
63

De laatste en beste van de Garmin hartslagmeters is de HRM-Pro. Losgelaten in de wereld afgelopen September en heeft alle features van de andere Garmin hartslagmeters. Wat belangrijk is om te weten is dat deze sensor écht tot zijn recht komt in het Garmin eco-systeem. Dus de extra kosten zijn het waard als je al een Garmin horloge hebt, welke alle features ook ondersteund.

In de doos

Dit is waarschijnlijk de kortste omschrijving ooit wat betreft de inhoud van de doos. Het antwoord is namelijk: de hartslagmeter. Verder is het een mooie doos, dus voor het beeld heb ik hem even op een vieze tafel in de tuin gezet:

Garmin HRM-Pro

Wat ik jammer vind aan de doos is dat hij duidelijk niet door de brievenbus past. De inhoud (ja ok, er zitten ook boekjes bij) zou gemakkelijk in een hele platte doos kunnen. Als je hem dan online gekocht hebt (zoals iedereen op dit moment) dan hoef je niet thuis te blijven of open te doen door de postbode. Zo kunnen winkels geld besparen op de verzending en een kleinere doos is ook vriendelijker voor het milieu. Maar goed, een grote doos staat mooier in de winkel. Terug naar de inhoud, de drie boekjes, nadat je deze direct hebt weggegooid merk je dat je weinig gemist hebt. Er zitten wat veiligheidswaarschuwingen bij, zoals bijvoorbeeld: eet de batterij niet op en het enige wat op valt is een grappige strip-stijl was instructie. Hier dan de volledige inhoud:

Garmin HRM-Pro doosinhoud
De inhoud van de Garmin HRM-Pro verpakking.

Het meest interessante is dus de strip-gebruiksinstructie. In het kort: Draag hem niet ondersteboven, afspelen naar gebruik, wassen na 7 keer gebruiken, of in het zwembad. Laat hem drogen aan de lucht en eet de batterij niet op. Oh nee, die had ik al gemeld.

Voordat we in de details duiken een duidelijke foto van de HRM-Pro zelf:

Garmin HRM-Pro
Tja, niet veel over te zeggen. Een sensor op een band.

Zoals je ziet is de sensor geïntegreerd op de band. Dit is het geval op alle Garmin hartslagmeters op de ‘Dual’ na. De levensduur van de sensor lijkt me dan ook beperkt door de rekbaarheid van de band. Zorg er dus voor dat deze niet teveel in direct zonlicht komt, of in aanraking komt met zaken zoals zonnebrand en dergelijke. Dit kan de kwaliteit van het inwendige rubber negatief beinvloeden. Aan het einde van de band nog een mini samenvatting van de was/spoel instructies. Dit is ook voor de levensduur van je band, maar het is ook fijn om een ‘welriekend’ bandje om te doen.

Korte wasinstructies op de HRM-Pro
Een mooi detail aan het einde van de band, in het kort nog mini-onderhoudsinstructies.

Specificaties

Dan de technische specificaties. Het is een hartslagmeter, dus de lijst is niet lang.

Gewicht: 59 g
Sensor gewicht: 49 g
Batterij: CR2032
Batterijduur: 12 maanden (“tri” training 1 uur per dag)
Waterbestendigheid: 5 ATM (50m)
Bedrijfstemperatuur: -10°C tot 50°C
Verbindingen: ANT+, BLUETOOTH (2 verbindingen tegelijk)
Bereik: 3 m

Running Dynamics

Gekoppeld met een (ondersteunend) Garmin horloge krijg je naast hartslag nog een lading extra informatie: de Running Dynamics. Deze informatie is overigens opgenomen in de ANT+ standaard, maar Garmin lijkt de enige die dit ondersteund. Extra uitleg kan je ook in deze (engelse) video van Garmin. Ik ben zelf niet de meest ervaren of technisch efficiente hardloper waardoor deze informatie interessant is voor mij. Maar ook je coach kan er wat mee, bijvoorbeeld zien wanneer de vermoeidheid inzet.

Ik heb de HRM-Pro hiervoor gekoppeld aan een Garmin 920XT en dan krijg je de volgende informatie:

Running Dynamics van de HRM-Pro
Running Dynamics van een loopje met 4 korte intervallen en een stukje trail-running.

Na mijn warmup deed ik vier korte (30 seconden) intervals. In de afbeelding heb ik hierover de vier rode balken gezet. Halverwege ben ik het bos in gelopen voor een stukje trail-running. Uit de data kan je halen dat ik gedurende de intervals grotere passen neem en mijn cadans verhoog. Dat is niet opvallend. Mijn Vertical Ratio neemt af, dat is goed! Ik loop dus harder, met een hoger (beter) cadans en met een betere efficiëntie. Aangezien ik lang ben heb ik altijd moeite gehad om de ‘ideale’ cadans te halen, als ik dat doe loop ik veel te hard voor mijn fitness niveau, of moet ik babystapjes zetten.

Een andere interessante observatie is dat mijn links-rechts balans heel goed is, tot ik harder loop. Ik leun iets meer met rechts wat te verklaren is door een afgescheurde kruisband en de daaropvolgende operatie. Maar het is heel goed in balans dus ik vind dat ik niet mag klagen.
Voor mij is er dus niet heel veel te leren uit de data, maar nog steeds iets en misschien kan ik wat balans of cadans oefeningen doen. Als je nou nog dieper er in wilt duiken moet je ook gelijk je portemonnee trekken voor iets als RunScribe.

Ook kan je zien dat trail-running een totaal andere manier van hardlopen is. In de tweede helft duik ik het bos in. De verticale beweging neemt toe, cadans blijft hetzelfde en de stap lengte neemt behoorlijk af. Dus de Vertical Ratio is slechter. Dit is uiteraard totaal geen probleem, op de trails ben je bezit met takken, modder, stenen en wie weet wat je allemaal tegenkomt. Maar het blijf leuk om te zien.

Zwem Metrics

De HRM-Swim heeft dezelfde data mogelijkheden als de HRM-Pro, maar de HRM-Pro heeft niet de extra ‘plakkerige’ en brede band. Belangrijk om je zwemdata goed te ontvangen is dat je via ANT+ verbind. Onderwater is het zendbereik namelijk maar een paar centimeter, maar de HRM-Pro slaat je data tijdelijk lokaal op. Als er dan weer verbinding is tussen je horloge en de hartslagmeter wordt de data gesynchroniseerd. Tot wel 18 uur aan data! Dan moet je de elfstedentocht zwemmen.. Zoals gezegd heeft de HRM-Pro dus niet de echte .. zwemband. Hierdoor zal hij sneller afzakken, iets wat ik met ander banden genoeg ervaren heb. Het is dan ook eigenlijk bedoeld voor open water zwemmen en misschien een keer in het zwembad. De data zelf kan ik je helaas niks over zeggen op dit moment, de zwembaden zijn nog dicht.

Instellen & Verbinden

De HRM-Pro is als eerste hartslagmeter ooit in staat om met de Garmin App zelf te verbinden. Hieronder loop ik even door hoe je dit moet doen. Het hele proces is super simpel. Uiteraard moet je de app geïnstalleerd hebben. Dan kies je ‘new device’ en de stappen spreken voor zich.

Daarna staat de HRM-Pro bij je devices en kan je even kijken naar de instellingen en de batterij status bekijken. Dit laatste krijg je overigens ook te zien bij je workout in Garmin Connect, zo heb je minder kans dat je ‘ineens’ een lege batterij hebt.

Dan is er ook nog firmware. Voor een hartslagmeter klinkt dit misschien een beetje overkill. Maar omdat er bewegingsanalyse in de sensor zelf gebeurd is dit wel handig. Zo zie je in de firmware updates kleine verbeteringen voor betrouwbaarheid en de metingen. De updates hoeven overigens niet via de app. Je horloge kan ook als ‘hub’ dienen en stilletjes je HRM-Pro updaten.

Stand Alone Tracker

Het enige jammer is dat de Garmin HRM-Pro niet als echte stand-alone tracker kan dienen zoals de Polar H10 en de Wahoo TICKR. De band meet de gegevens wel, maar Garmin heeft het niet mogelijk gemaakt om een sessie te starten bijvoorbeeld. Al dan niet met terugwerkende kracht. Om dit te doen moet je met een andere app of apparaat de data ontvangen. Je kan dan wel (met een Garmin & ANT+) een sessie starten, je horloge in je kluisje laten en aan het einde je hartslag data synchroniseren. Wat echter dan weer wél werkt is dat je de band de hele dag (en nacht) kunt dragen om stappen te tellen en je hele Physio TrueUp bij te houden.

Verbindingsmogelijkheden

Met ondersteuning voor Bluetooth en ANT+ heeft de HRM-Pro dezelfde mogelijkheden als de HRM-Dual. Ik heb het getest met een hele lading aan horloges en fietscomputers en had nergens problemen. Of het nou Wahoo, Polar, Suunto of een oude Bryton was, de hartslag informatie kwam probleemloos door. Let wel dat Running Dynamics enkel door Garmin wordt ondersteund. Op de BLE verbinding kan je twee apparaten tegelijk koppelen. Erg handig als je bijvoorbeeld Zwift en een fietscomputer tegelijk doet. Ik zou wel, als het kan, de ANT+ verbinding kiezen, omdat ANT+ niet gelimiteerd is aan het aantal apparaten.

HRM-Pro nauwkeurigheid

Borstbanden voor hartslag zijn historisch gezien de meest nauwkeurige manier van hartslag meten. Ze meten de elektrische pulsen door je lichaam. Het kan natuurlijk zijn dat je een borstband vervelend of oncomfortabel vindt. Ik hoor dit vaak van vrouwen, waar ik me zeker iets bij kan voorstellen. Je kan dan kijken naar bijvoorbeeld een Polar Verity Sense of Scosche Rhythm 2. Het enige nadeel wat ik vind is dat soms de pulsen niet goed gemeten worden. Op hele koude dagen zweet je minder en is de geleiding niet goed. Je kan de connectie vlakken dan wat nat maken met wat water, speeksel, of een geleidende gel.

Garmin HRM-Pro vergeleken met Polar H10 en Verity Sense
Garmin HRM-Pro, Polar H10 en Polar Verity Sense vergeleken.

Zoals je mag verwachten is de HRM-Pro erg betrouwbaar en nauwkeurig. In vergelijking met de Polar H10 en de zojuist genoemde Verity Sense is het zelfs verdacht gelijk. Dit is een beeld wat ik zie in vergelijking met andere hartslagmeters, de HRM-Pro zit eigenlijk altijd goed (mits het dus een goede connectie heeft). In bovenstaande grafiek zie je de Garmin HRM-Pro, Polar H10 en Polar Verity Sense vergeleken over een loopje van 40 minuten. Hierbij is de H10 gecorrigeerd met 6 seconden en de Verity Sense met 20 seconden. Deze vertraging kan zitten in de interne klok of gewoon een meet vertraging. In de realiteit maakt dit echter zeer weinig uit. Je data is er, je training is accuraat. Alleen de Verity Sense wijkt hier en daar een beetje af, maar niets verontrustend. Na de tijdscorrectie heb ik mijn data nogmaals gecheckt. Ja. De horloges luisterden niet naar dezelfde hartslagmeter. Het is ECHT identiek. Ik heb zitten spitten en vond één afwijkend moment. In het kadertje zie je waar de H10 en HRM-Pro het niet eens zijn. Het verschil duurt een minuutje en het is misschien 3-4 hartslagen per minuut…

Batterijduur en vervanging

De batterij duur van de HRM-Pro is gesteld op 1 jaar, uitgaande van dagelijks gebruik voor een uur. Aangezien de hartslagmeter afgelopen September uit kwam is deze claim natuurlijk moeilijk te testen. Maar een jaar is wel erg netjes op een knoopcelletje. Daarnaast kan je de batterij status dus in Garmin Connect zien (en in de webversie op je activiteiten). Het vervangen van de CR2032 batterij is vrij eenvoudig. Iets moeilijker dan op de ‘oude’ banden, maar nog altijd een fluitje van een cent. Je moet wel een klein schroevendraaiertje hebben. Het zijn twee of drie handelingen. Eerst haal je de rubber ring van de sensor af, dat kan gewoon met je handen. Je ziet dan vier kleine schroefjes.

Let op met deze schroefjes als je het dekseltje optilt. Kwijt is kwijt.. Nadat je de deksel hebt gelicht zie je de batterij met een rubberen o-ring. Hier moet je ook voorzichtig mee zijn want dit is de waterdichte barrière. wip de batterij er uit, nieuwe erin en doe alles terug. Klaar. Een werkje van nog geen vijf minuten.

Conclusie

De HRM-Pro is verre van de voordeligste hartslagsensor, maar is accuraat, betrouwbaar, heeft een goede batterij duur (en indicatie!). De echte meerwaarde zit hem in de mogelijkheden als je hem koppelt met een Garmin horloge voor hardlopen en zwemmen, dan is er geen vergelijkbare hartslagmeter.

Prijs

De prijs is wat stevig, maar met de mogelijkheden is de HRM-Pro gewoon de beste in de markt. Zeker als je een volledig ondersteund Garmin horloge hebt. De volgende links zijn gesponsord. Het kost jou niks extra maar ik krijg een kleine vergoeding als je iets koopt. Hiermee kan ik m’n site in de lucht houden, meer artikelen kopen en reviewen, dus als je ze gebruikt ben ik je zeer dankbaar 🙂

Je kan de HRM-Pro direct bij Garmin kopen voor €129, op Bol.com voor €123 maar op Wiggle.nl heb je hem voor €107 al in huis. Of op Amazon.nl, ook voor €107.

2 REACTIES

  1. Kan ik de hartslag live zien via de connect app op mijn iPhone? Ik gebruik hem met spinnen op de sportschool om hartslag in de gaten te houden. Mvg Ted

    • Hai Ted,
      Jazeker. Maar bedenk je wel dat de Garmin Connect app geen activiteiten kan opnemen. Je kan de HRM-Pro ook met andere apps gebruiken, want hij is gewoon Bluetooth compatible.
      Ik heb je email adres even uit je reactie gehaald voor je privacy.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.