Garmin Forerunner 55 Review

0
42

De Forerunner 55 is het kleinste kindje uit de Forerunner lijn (na de Forerunner 30, maar die is vier jaar oud) en een goeie tegenhanger voor de COROS Pace 2. Kijkend naar de verbeteringen over de Forerunner 45 kan ik me niet aan het gevoel onttrekken dat Garmin een beetje geschrokken was van de Pace 2. Want er is wel heel veel toegevoegd aan dit ‘instapmodel’ hardloop horloge. Een heleboel features waardoor zelfs de Forerunner 245 misschien een lastig te verdedigen aankoop kan zijn.

Uiterlijk

Op het gebied van uiterlijk is het niet heel spannend. Er is één maat overgebleven en er zijn nu vier kleuren. Wit, Zwart, Aqua en Monterra Gray. Die laatste kleur is een exclusieve die je bij slechts een handjevol winkels kunt krijgen.

Een leuk detail is dat de accent kleur van het horloge en standaard wijzerplaat dezelfde zijn.

Technische Specificaties

Voor de technische specificaties en wat er nieuw is kijk ik voornamelijk naar de Forerunner 45. De 55 is tenslotte de opvolger. Op afmeting en gewicht is er niet zo gek veel veranderd. Het scherm is hetzelfde gebleven. 26,3mm en 208×208 pixels. Als je nieuwere schermen gezien hebt of gewend bent, is dit lichtelijk teleurstellend. Het is niet storend, maar als ik iets moet kiezen, zou ik het scherm uitkiezen als punt van kritiek. Hij weegt een ietsiepietsie meer dan de 45, en komt uit op 37 gram. Wat eigenlijk nog steeds super licht is. De echte veranderingen zitten dan ook op het gebied van de software. Dus laten we daar naar kijken.

Wat is er nieuw?

Zoals ik al zei ga ik uit van de Forerunner 45 met betrekking tot ‘veranderingen’. Als je nadenkt of je wil upgraden, zal dit de het belangrijkste overzicht zijn. De linkjes op de lijst brengen je direct naar de sectie van mijn test en mening.

 • Widget glances
 • Volledige Connect IQ Ondersteuning
 • Track mode toegevoegd
 • PacePro toegevoegd
 • Daily Suggested Workouts toegevoegd
 • Meer sport profielen:
 • Gezondheidstracking voor vrouwen toegevoegd
 • Hersteltijd tonen en berekenen na een workout
 • Voorspelde race tijden voor 5K, 10K, halve en hele marathon.
 • Finish tijd voorspeller gedurende een geplande workout
 • 24/7 ademhalingsmeting.
 • Lap notificaties zijn te personaliseren.
 • Auto pause trigger instelbaar (hoe lang stil/langzaam voordat hij op pause gaat)
 • Vier data velden per pagina (was drie)
 • Tot twee extra persoonlijke data pagina’s
 • Batterijduur verbeterd van één naar twee weken in smartwatch modus.
 • Batterijduur verbeterd in GPS modus van 13 naar 20 uur.
 • Een kastmaat: 42mm

Om eerlijk te zijn het is echt een flinke lijst aan verbeteringen. En ik zal de meest belangrijke toelichten. Als je naar de hele feature-set van de 55 kijkt is het nu echt een super interessant horloge voor elke beginnende of gevorderde hardloper. Bovenop het baan hardloop profiel en PacePro krijg je nog eens baanzwemmen. Wat een geweldige toevoeging is als je voor een triathlon wilt trainen. En vergeet de Connect IQ apps niet.

Widgets

De Widgets zijn nu ook volwassen en de weergave is nu gelijkgetrokken met de modellen uit het hogere segment. Het inzicht gebeurd nu door de ‘glances’. Hier krijg je al een beetje informatie en in de details kan je dan nog meer bekijken. Je ziet ook de volgende en vorige widget nog even. De hele weergave is een flinke verbetering, op de 45 was ik nog wel eens de weg krijt.

Én je kan de widgets nu ook op het horloge zelf sorteren, toevoegen of verwijderen:

Connect IQ

Een mooie toevoeging is dat de 55 nu Connect IQ volledig ondersteund. Niet enkel meer leuke horloge wijzerplaten, maar alle Connect IQ apps (welke uiteraard compatible zijn). Hierdoor krijg je ineens een stuk meer opties. Zo kan je extra datavelden krijgen voor bijvoorbeeld een Stryd vermogensmeter. Zodoende krijg je dan ineens grond contact tijd, verticale oscillatie, etc. Een hele krachtige feature dat CIQ. Je kan zelfs kaarten inladen, maar dat voelt een beetje… hacky.

Hardlopen

Baanmodus

Baan Hardloop Mode op de Forerunner 55

Als je een beetje de ontwikkeling van sporthorloges volgt dan heb je ongetwijfeld gelezen over de baan hardloop modus. COROS introduceerde het en niet kort daarna kwamen Garmin en Wahoo ook met hun versie. Het baan profiel is ideaal voor.. de baan. Na een drietal installatie rondes zal je horloge de baan herkennen en je perfect mooie rondjes geven. Dat staat niet alleen netter op je strava, maar is ook nog eens beter voor je data. Omdat elke ronde exact op 400m wordt gezet. Je tempo zal dus een stuk consistenter zijn. Hieronder even een voorbeeld. In het rood een Forerunner 745 in de normale hardloop modus en de 55 in het roze in baanmodus:

Over de 11 rondjes (4400 meter) van die sessie zat de Forerunner 745 er ongeveer 100 meter naast. Ik had het tegenovergestelde verwacht, maar het was voornamelijk door een viertal rondjes waar hij wat af leek te snijden. Het roze is een beetje verborgen onder de chaos van de normale hardloop sessie, dus hier een afbeelding van enkel de Forerunner 55:

Ja, OK. Als je gaat kniesoren, het lijntje loopt niet perfect op de baan. Dit is echter niet van invloed op je data. Dit kan hem zitten in GPS offset of kaart offset. Het is niet belangrijk. Als je kijkt naar mijn rondjes schommelt het wel, maar mijn tempo ligt hoger. Want ik heb op de FR745 minder afstand.

Een kleine tip, als je op de binnenste baan loopt, zet je auto-lap op 400m. Dan hoef je echt nergens meer over na te denken. De piep bij bij het punt waar je begonnen bent voelt echt magisch.

PacePro

PacePro is een super handige feature welke ik echt niet verwachtte op de Forerunner 55. Met PacePro kan je een tempo plan maken voor een loopje of wedstrijd. Je kan het dan instellen met een vlak tempo, een positieve of negative split. Als je de GPS data van de route hebt kan je die ook gebruiken. PacePro houdt dan rekening met berg op en af, en corrigeert dan het gewenste tempo. Hieronder een schermopname van PacePro, hij is wat groot.

In deze video heb ik een route van 12 kilometer ingeladen. Deze loopt over ’the Tan’ in Melbourne. Met de schuiven onder de grafiek kan je kiezen voor positieve of negatieve split en in hoeverre je het hoogte verschil dus mee wilt laten tellen. Hoe harder je effort, hoe harder je bergop moet lopen. En een makkelijkere houd dus veel meer rekening met een heuvel.

Een incident op de FR 55.

Incident Detectie

De volgende fijne toevoeging is de incident detectie. Deze feature geeft je 30 seconden de tijd voordat het de door jouw opgegeven contactpersonen een ‘noodbericht’ stuurt. Dit nadat het een onverwachte verandering in je beweging heeft gedetecteerd. Het aftellen is handig, als je horloge een mogelijke val of ongeluk detecteert begint het te piepen, en omdat het soms nog een vals-positief heeft, kan de noodmelding dan dus rustig afbreken. Het gebeurd niet vaak. In het afgelopen jaar heb ik het twee keer gehad. Waarvan de eerste terecht was. Ik was gevallen tijdens het mountainbiken, ik was van mijn fiets geworpen en de Vivoactive 4 die ik bij me had begon te panikeren. Gelukkig had ik niks en annuleerde de melding dus. De 2e keer was stom toevallig met de Forerunner 55. Ik deed een sprint interval sessie en kreeg plotse pijn in mijn quadriceps midden in een sprint. Ik stopte dus abrupt. De Forerunner 55 vond het iets te abrupt en startte met aftellen. OK, het was een incident, maar nou ook weer niet zo erg ;-).

Dagelijks Aanbevolen Workouts

Het blijft handige features regenen, maar ook de dagelijks aanbevolen workouts is een mooie. Ik gebruik dit al een tijdje en langzaam maar zeker ga ik sneller, is mijn hartslag lager en heb ik weer mooie progressie. Mijn VO2 Max is zelfs gestegen. Met de dagelijks aanbevolen workouts op de Forerunner 55 krijg je ‘eenvoudige’ workouts. Geen harde sprint intervals of VO2 max sessies, maar sessies met een vast tempo of een blok na een warmup. The Running Channel op YouTube heeft er zelfs een speciaal filmpje over.

Zwemmen

Óók nieuw op de Garmin Forerunner 55 is het baanzwem sportprofiel. Met de ingebouwde accelerometer kan je horloge bijhouden hoeveel je hebt gezwommen. Als je ‘gewoon’ lekker je borstcrawl baantjes doet werkt dit goed. Het telt het aantal en geeft je tempo, slagen, SWOLF en hartslag. Als je simpelweg baantjes zwemt hoef je niks te doen, het herkent ook je rustmomenten en registreert ze als zodanig. Als je een oefening gaat doen kan je dit ook aangeven zodat je totale afstand, tempo etc. correct blijven.

Voor een oefening kan je niet aangeven welke, maar dat je er eentje start. Dan aan het eind geef je op wat de afstand was en keert het horloge weer terug in de ‘normale’ zwemstand.

Hartslag Nauwkeurigheid

De polsmeting van je hartslag lijkt verbeterd ten opzichte van de Forerunner 45. Ik heb ze beiden een paar keer op pad genomen met andere horloges en banden om te zien hoe ze presteerden. In de onderstaande grafiek een van de sessies, deze geeft eigenlijk een doorsnee resultaat weer zoals ik het gezien heb. De FR55 in het paars, de FR45 in blauw en de FR745 met HRM-Pro in rood. De HRM-Pro is een borstband, welke ik als zeer nauwkeurig ervaar, lees mijn hele review hier over de HRM-Pro.

Vergeleken met zijn voorganger is er een goede verbeteringsslag gemaakt, er is nog iets vertraging als je kijkt naar een borstband, maar dat is heel normaal. De 55 doet het gewoon een stuk beter dan de 45.

Ik heb de hartslagmeting ook getest in het zwembad. De resultaten waren hier niet super. De gemeten hartslag was naar mijn mening te hoog. Ook in vergelijking met het andere horloge wat ik omhad. Met pieken naar 170 slagen per minuut. Nou heb ik wel wat ervaring en weet ik hoe 170 slagen per minuut voelt. En dat was het zeker niet. Nou ben ik niet in topvorm, maar over meerdere sessies zag ik dit resultaat. Misschien dat het gewoon bij mij niet super werkte, maar de hartslag was gewoon te hoog.

GPS Nauwkeurigheid

Een vast onderdeel is de GPS nauwkeurigheid. Ik heb de GPS voor de baan al beschreven en ben uiteraard ook ‘gewoon’ op pad gegaan. Wederom is er een verbetering te merken ten opzichte van de oude 45. Ik woon niet in een drukke stad met hoge gebouwen, maar heb wel een stukje waar alle horloges het wel moeilijk hebben. Dus ik ging op pad met, wederom, de FR55, FR745 en FR45.

Forerunner 55 in paars, Forerunner 745 in rood en Forerunner 45 in blauw

Hier het probleemstuk. Het is een dicht begroeid bos met een smal pad er door, menig horloge is hier de weg een beetje kwijt. De Forerunner 45 zit er zelfs een meter of 50 naast. De Forerunner 55 heeft sowieso een flinke verbetering in GPS prestaties, in vergelijking met de 45 was de 55 een stuk sneller met het vinden van een goed signaal. Met de 45 heb ik hier meermaals 5-6 minuten op moeten wachten.

Ik heb dus ook wat makkelijkers geprobeerd, open velden en half open paden.

The Forerunner 55 wobbles a bit under tree cover, like other watches.

Dit was, voor GPS niet zo heel spannend. Zoals verwacht zit geen horloge er echt naast. Alle drie de horloges die ik bij me had die keer gaven hetzelfde pad, tot een meter of twee nauwkeurig als er bomen aan één kant waren. En uiteraard probleemloos als er in de verste verte geen boom te zien was. Toch mooi dat platteland.

Conclusie

Eerlijk gezegd, ik ben er onder de indruk van de Forerunner 55. Zeker voor het instap segment is het een horloge met wel een hele hoop ingebouwde functionaliteit, welke je ook nog eens kunt uitbreiden door de Connect IQ apps. Met de extra sportprofielen voor de baan, zwemmen en zelfs virtueel hardlopen (Zwift) is dit een heel goed horloge voor de startende en zelf de meer ervaren hardloper.

Prijzen en beschikbaarheid

De Forerunner 55 kost bij introductie €199,99 en is te koop direct bij Garmin of Bol.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.