More

  Garmin Enduro en Fēnix 6, 6 Pro en solar edities vergeleken

  Met de introductie van de Garmin Enduro is er veel discussie over wat er nu eigenlijk nieuw is aan de Enduro en wat het verschil is met de Fēnix 6 of Fēnix 6 Pro. In dit artikel zet ik de technische verschillen naast elkaar en leg ik, waar nodig, uit wat dit in het dagelijks gebruik inhoud.

  Technische specificaties

  Dit zijn de afwijkende technische specificaties. Niet alles staat dus in de lijst. Als het niet genoemd is dan is het op alle of geen van de modellen aanwezig (tenzij ik iets gemist heb). We gaan hier niet in op de verscheidene kleur, maar en polsband varianten, want alleen de Fēnix 6 Pro heeft er dan al 28 en die sheet wil ik je besparen.

  EnduroFēnix 6Fēnix 6 SolarFēnix 6 ProFēnix 6 Pro Solar
  Opladen dmv Zonnecel
  Music Controle
  Music Opslag
  Kaarten
  Wifi
  PacePro (ongepland)1
  ClimbPro (ongepland)1
  geanimeerde Workouts
  Scherm35,5mm33mm33mm33mm33mm
  Resolutie280×280260×260260×260260×260260×260
  Opslag64 MB64 MB64 MB32 GB32 GB
  EnduroFēnix 6Fēnix 6 SolarFēnix 6 ProFēnix 6 Pro Solar

  1) De ClimbPro en Pace Pro vereisen dat je kaarten heb om dit ongepland te laten werken. Als je een route inlaad voorafgaand aan je workout werken deze features gewoon.

  Alle nieuwe features geïntroduceerd met de Enduro komen ook beschikbaar op de Fēnix 6 horloges.

  Batterij

  Het hoofd verkoop argument van de Enduro is de fantastische batterij levensduur. Er zijn zoveel vijf verschillende standen en vijf verschillende horloges dus ik heb ze data even in een aparte tabel gezet. Voor de waarden van de Enduro heb ik de waarden inclusief ‘gratis’ tijd door zonneladen genomen. Al deze getallen zijn uiteraard onderhevig aan diverse factoren. Denk aan de hoeveelheid licht, hoe oud de batterij is, omgevingstemperatuur, etc. Je moet dit dan ook zien als ’tot wel’ in optimale condities.

  EnduroFēnix 6Fēnix 6 SolarFēnix 6 ProFēnix 6 Pro Solar
  Smartwatch65 dgn14 dgn16 dgn21 dgn24 dgn
  Battery spaarmodus1 year48 dgn80 dgn80 dgn120 dgn
  GPS80 uur36 uur40 uur60 uur66 uur
  Max Batterij GPS300 uur72 uur93 uur120 uur148 uur
  Expedition Modus95 dgn28 dgn36 dgn46 dgn56 dgn

  En om het allemaal te visualiseren heb ik het ook even in grafiekjes gezet. Dan zie je pas hoe ver de Enduro weg loopt bij de anderen. Het is echt voor super-endurance.

  Het mag duidelijk zijn dat de Garmin Enduro met afstand de winnaar is. En dit is een opmerkelijke prestatie als he bedenkt dat de Enduro en Fēnix 6 dezelfde behuizing hebben. De winst is dan ook gehaald aan het verwijderen van wat kleine zaken (WiFi, opslag), het vergroten van de batterij en een ‘optimalisatie’ van het platform. Dat laatste is een beetje een ambigue uitspraak van Garmin en we kunnen enkel speculeren wat het betekend. Mijn gok: een zuinigere cpu en een geoptimaliseerde board layout. Helaas heb ik niet €1600 over anders hadden we ze even open kunnen maken.

  Gewicht

  Voor de mensen die op hun gewicht letten, de Enduro DLC-Titanium is het lichtste val alle vijf de horloges en weegt 61 gram, tegen 71 gram voor de stalen uitvoering. De 6 pro komt uit op 83 gram en de Fēnix 6 op 85 gram.

  Gemis van Kaarten/Navigatie

  Een groot punt van kritiek, zeker voor ultra distance, is het gemis van kaarten en navigatie. Een rondje van 5 of 10 kilometer weet je wel uit je hoofd. Gelukkig zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden en heeft collega reviewer the5krunner uitgezocht hoe je dit toch voor elkaar krijgt.

  Conclusie

  Tja. Dat is het wel. De Garmin Enduro is gericht op de ultra-super-endurance. Je betaald meer, krijgt wat minder features maar een enorme stap in de batterijduur. Dus als je echt voor de ultra-ultra marathons wilt gaan, of Zuid-Amerika wilt doorkruisen zonder op te laden, dan is de Enduro voor jou.

  Prijzen

  Dit zijn de laagste prijzen die ik kon vinden op Garmin, Amazon of Wiggle.

  EnduroEnduro DLCFēnix 6Fēnix 6 SolarFēnix 6 ProFēnix 6 Pro Solar
  €799 (garmin) €899 (garmin) €465 (amazon)€652 (amazon)€499 (amazon)€745 (amazon)

  Laatste Artikelen

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.