De TICKR X in 2021 [Review]

0
50

Op de kop af een jaar geleden lanceerde Wahoo de vernieuwde TICKR hartslagmeters. Deze waren vrij snel uitverkocht en met zelf wat drukte rond andere producten had ik eindelijk de tijd om de TICKR X te reviewen. Zoals altijd even de uitleg hoe ik aan deze TICKR ben gekomen: Ik heb deze ‘gewoon’ gekocht. Onderaan dit artikel vind je wat links als je de TICKR wilt kopen, door die linkjes verdien ik wat geld als je ze gebruikt. Het kost jou verder niks.

Dit artikel focust op de TICKR-X maar gaat eigenlijk ook op voor de andere TICKR, ik geef namelijk wel aan waar de functionaliteit alleen voor de X opgaat.

In de doos

De inhoud van de doos is niet heel verassend. De hartslagmeter, borstband een wat boekjes. Die laatste gooi je uiteraard direct in de open haard. Je zegt wel dat je ze gelezen hebt, maar net als cookie disclaimers weten we allebei wel dat dat niet zo is. Dus ik heb dat zware werk dan maar wel even voor je gedaan. De samenvatting is als volgt. Maakt de contactpunten nat met wat water of speeksel. Doe de band om. Afspoelen na gebruik. Nou dat was makkelijk.

Wat is nieuw

De lijst met nieuwe eigenschappen en functionaliteit is wat kort. Ontwikkeling van hartslagmeters is al jaren niet zo groot meer. De periode tussen generaties is inmiddels enkele jaren geworden.

  • Hartslag Dynamiek is toegevoegd (TICKR X over ANT+)
  • Lokale opslag vergroot (16 ➡ 50u alleen TICKR X)
  • Tot drie Bluetooth verbindingen tegelijk (onbeperkt ANT+)
  • Verbeterde batterijduur 350 ➡ 500u
  • Ledjes zitten bovenop
  • Sensor vlakker tov de band
  • Sensor is wat slanker geworden

Ik zeg wel eens dat hartslagmeters dus uitontwikkeld zijn. Dat is natuurlijk een gevaarlijke uitspraak, maar in vijf jaar tijd is er dus niet veel bij gekomen. Wél is de Hardloop dynamiek data toegevoegd. Wahoo ondersteund dit zelf (nog) niet op hun RIVAL horloge, dus dit is iets waar alleen Garmin gebruikers nog van kunnen profiteren. Mits je een compatibel horloge hebt. Een slimme zet wel van Wahoo. De enige andere hartslagmeters zijn de HRM-Pro en HRM-Run van Garmin. De HRM-Pro is echter een stuk duurder. En de HRM-Run heeft dan weer geen fietscadans of ’tap’ acties. Voor sommigen is de Hardloop Dynamiek een beetje een nutteloze toevoeging, maar ik vind het een goed beeld geven in je vorm en het kan een indicatie geven van opkomende of aanwezige blessures.

Nieuw TICKR uiterlijk

Nou, daar is niet heel gek veel veranderd. De vorm is grotendeels hetzelfde gebleven, zij het, iets dunner. Ook is de sensor wat strakker op de borstband wat de kans op irritatie doet afnemen. Een naast een nieuw kleurtje of ontwerp zijn de LED indicatie lampjes naar de bovenkant van de sensor verhuisd. Hierdoor kan je zelf makkelijker zien of het allemaal werkt.

De leds zitten nu bovenop de TICKR

Gebruik en koppelen

Aangezien de TICKR zowel BLE als ANT+ ondersteund kan je het met zo ongeveer elk apparaat op de markt verbinden. Horloges, fietscomputers, Zwift, en zelfs hardloopbanden. Maar je kan het ook ‘enkel’ met de Wahoo Apps gebruiken.

Wahoo App

Als je geen horloge of fietscomputer gebruikt kan je ook gewoon de Wahoo App gebruiken, dan neem je alle data op op je telefoon, waaronder ook de GPS. De app zelf werkt soepel, koppelen in een fluitje van een cent en je kan op pad.

Wahoo ondersteund zoals ik aangaf de Hardloop Dynamiek zelf niet, maar geeft wel een Hardloop Efficiëntie waarde.

Gebruik zonder app of horloge

Dan is er nog de optie om met de TICKR X je workouts op de hartslag meter zelf op te slaan. In principe doet de sensor dit automatisch als hij niet verbonden is met een ander apparaat. Je kan dan achteraf met de Wahoo App deze workouts uitlezen. Een mooie toevoeging voor als jee de band gebruikt tijdens het voetballen, klimmen, tennis, etc, waar je hartslag minder relevant is tijdens de training zelf.

Functionaliteiten

De TICKR X is de top van de hartslagmeters van Wahoo en zoals ik al eerder zei, eigenlijk is er niet heel veel veranderd. Er is extra informatie met de X door de ondersteuning van Running Dynamics en er is meer ondersteuning voor bluetooth verbindingen, tot wel drie tegelijk (geldt voor beide TICKRs).

Hardloop Dynamica

De nieuwe TICKR X ondersteund dus Running Dynamics, mits verbonden over ANT+. Opvallend is wel het ontbreken van de grond contact tijd balans (Ground Contact Time, GCT). Ik ben zelf een fan van GCT Balance omdat het een vroege indicator kan zijn van een (opkomende) blessure. Maar het kan juist ook zijn dat het voelt dat er iets geks is en dan kan je zien dat er niks aan de hand is. Ook kan je (of je coach) van RD zien of je moe wordt, dan gaat je techniek namelijk vaak een beetje verslappen. Je ziet dan bijvoorbeeld grotere verticale bewegingen
Het missen van deze waarde in de Running Dynamics is misschien wel de meest vervelende.

GCT Balans (voorbeeld, ontbreekt dus op de TICKRX).

Accuratie

Hartslagmeters komen feitelijk in twee smaken. Optische en elektrische. De TICKRs zijn elektrische sensoren die in een band om je borst gaan, maar dat wist je al. Het grote voordeel is dat dit type sensoren vaak veel betrouwbaarder zijn dan optische. De sensor meet de elektrische pulsen van je hart en is dus niet beïnvloed door je beharing, huidskleur of tatoeages.

Voor een test ben ik uiteraard gaan hardlopen met de TICKR en vergeleek deze met een Polar Verity Sense (optisch, zeer betrouwbaar) en een Garmin HRM-Pro. Beide sensoren houd ik hoog in het vaandel.

Zoals je kunt zien is er dus niks opmerkelijks aan de data, de Verity Sense lijkt een paar keer er een klein beetje naast te zitten wat op zich zeldzaam is. Maar de TICKR zit perfect bij de HRM-Pro en de VS. In een volgende test had ik wat intervalletjes gestopt. Hier leek de TICKR even wat te haperen aan het begin. Het was echter een stuk kouder dan ik verwachtte en nadat ik de contactpunten weer even goed vochtig had gemaakt was er niks mis.

Zo rond 8 minuten loste ik het probleem dus op omdat ik zag dat hij wat achter liep op de andere sensoren, dat is de dip die je ziet. Direct daarna pakt hij het keurig op, op een gekke dip na op 10 minuten. Kan zijn dat ik hem daar even verschoof. De Rode lijm is een Polar H10 in dit geval en de groen-blauwe is een VivoActive 4s, optische meting op de pols.

Batterijduur & vervanging

De TICKRs hebben een batterijduur van ongeveer 500 uur. Je kan met de app overigens de batterij status niet inzien, best jammer. Voor een wedstrijd dus handig om er voor de zekerheid een nieuwe batterij in te stoppen.

Het vervangen is verder super eenvoudig. Met een muntje of iets dergelijks draai je het batterij klepje er zo af en zie je een CR2032 batterijtje. Die kan je in elke supermarkt of drogist wel kopen. Nieuwe erin, klepje er weer op en klaar.

TICKR vergeleken

Het is lastig te zeggen of het logisch is om de TICKRs te vergelijken. Als je al in het Wahoo ecosysteem zit is het een no-brainer. Anders moet je het denk ik zien als ‘een HR monitor’. Maar dan heb je wel de opslag en ondersteuning voor hardloop dynamica. Garmin sensoren hebben geen lokale opslag (officieel..) en Polar heeft geen hardloop dynamica op de Verity Sense of H9/H10. Als je een beter overzicht wilt hebben van hartslag sensoren, kijk eens naar Matt LeGrand’s video hierover. Naast mooie plaatjes heeft geeft hij een goed overzicht. De TICKRs zijn gewoon goeie, betrouwbare sensoren en de TICKRX is een hele goeie uitdager tegen de HRM-Pro van Garmin. Het heeft de extra hardloop data én kan het lokaal opslaan, voor een stuk lagere prijs.

Andere TICKRs

Dan kan je nog vergelijken tussen de X en de ‘normale’. Waarom zou je de X kopen? Hier dan een korte lijst van X functionaliteiten:
Lokale opslag, Hardloop Dynamica, Indoor Fiets cadans, loopbad afstand en tempo, tap-controle voor laps/muziek (iOS).
En tot slot, je kan je ‘offline’ workouts synchroniseren naar ’third parties’, zoals Strava. Verder zijn de TICKRs hetzelfde, batterijduur, verbindingen en betrouwbaarheid.

Conclusie

Hier is weinig over te zeggen, ik vind de TICKR een erg goede hartslagmeter. Je krijgt een hele berg data en inzichten voor een zeer schappelijke prijs. Met de drie BLE verbindingen heb je ook nog eens een ideale band voor het gebruik van Zwift e.d. Het enige jammere is dat de GCT Balans ontbreekt.

Prijs

De adviesprijs voor de TICKR-X is €79 en eigenlijk zie je die prijs nog overal. Misschien dat je ergens een toevallige aanbieding hebt, maar ik verwacht dan niet hele grote kortingen.

Wahoo TICKR XEUR €
Bol.com€79
Wahoo€79
Amazon.nl€79

And for a completet overview here are the ‘normal’ TICKR prices:

Wahoo TICKREUR €
Wahoo€49

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.